105 фотографи от 36 държави с награди от V Международен фото салон Пловдив

Официалното откриване на изложба от наградени фотографии и връчване на наградите от юбилейното издание на V Международен фото салон Пловдив 2018 ще се състои на 1 юли, неделя в 13 часа на открито – пл. Централен в гр. Пловдив.

Промяната на първоначално обявената дата – 30 юни се налага заради категоричните прогнози за лоши метеорологични условия в съботния ден, съобщиха организаторите.

„Благодарим на всички участници, които участваха в конкурса. Благодарим също и на членовете на международното жури, с чийто висок художествен ценз финалната селекция отново е на световно ниво. Благодарим и на всички партньори на салона, с които #ЗАЕДНО правим салон Пловдив все по-добър“, споделят организаторите от „Рефлекси“ ООД.

 Фотосалонът е под патронажите на Международната Федерация за Фотографско Изкуство (FIAP), Фотографско общество на Америка (PSA), Фотографското общество на Гърция (HPS) и Национално Сдружение Фотографска Академия „Янка Кюркчиева“ (НСФА).  Културната инициатива V Международен фото салон Пловдив 2018 е подкрепена от Община Пловдив и e включена в Календара на културните събития за 2018г.

Петчленно жури от двама българи и трима чужденци, с председател Ромейн Неро, EFIAP/g HonEFIAP, (Люксембург) член на борда на директорите на FIAP и директор служба „Патронаж“, след тридневно журиране избра за финалната селекция 944 фотографии на 282 участника от 49 страни.

Най-добрите фотографии спечелиха общо 164 награди. Отличени са най-високо творбите на 105 фотографи от 36 държави. Българската фотография се представи достойно с 27 фототворци с 43 награди, което е над 1/4 от наградите.  От всички наградени български участници 12 са от Пловдив, 1 от Асеновград и 1 от Раковски. С това, пловдивската фотографска общност отбеляза своето трайно присъствие и в юбилейното издание на МФС Пловдив.

Отличените родни автори са от София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, Бургас, Шумен, Габрово, Казанлък, Равда, Асеновград, Раковски.

Всички ценители и любители на фотографското изкуство са добре дошли, заявиха още организаторите. Изложбата ще бъде експонирана на площада до 15.07.2018г.

- реклама -