104-годишната баба Ада разкрива как пребори коронавируса за седмица

Баба Ада е родена през 1916 г., майка е на четири деца. Преживяла е две световни войни, от няколко години живее в старческия дом в Лесона в провинция Биела в област Пиемонте.

Сто и четири годишната италианка Ада Дзанусо се разболяла от коронавирус и след седмица на легло оздравяла.

Италия, наред със съседна Франция, се гордее с най-големия брой супер-дълголетници на възраст над 100 години. След като апенинската държава регистрира най-много смъртни случаи в резултат на пандемията, примерът на столетниците действа вдъхновяващо на нацията.

„Добре съм, добре съм“, заяви Дзанусо по време на видеоконферетна връзка с Асошиейтед прес от дома за настаняване на възрастни хора „Мария Грация“ в град Лесона, разположен в източната област Пиемонт. Гледам телевизия и чета вестници!“ Възрастната жена носеше предпазна маска, както и лекарката до нея, която се грижи за здравето й от 35 години.

Запитана за заболяването й, столетницата отговаря скромно – „Прекарах една настинка“.

Лекарката й Карла Фурно Маркезе уточнява, че Дзанусо е била на легло в продължение на една седмица.„Бяхме принудени да я хидратираме, защото тя не се хранеше. Мислехме ,че няма да се справи, защото през цялото време беше малко сънлива и не реагираше.“

Един ден баба Ада отворила очи и започнала да прави всичко онова, което правела и преди.

Столетницата започнала да се изправя и да сяда, а след това успяла и да стане от леглото. Кое и е помогнало? По нейните думи куражът, силата и вярата, като тя смята, че нейната рецепта ще помогне и на много други хора, изпаднали в същото положение.

 

- реклама -