Председателят на КЕВР: Поскъпването на тока и газа не трябва да се отрази на цените на стоките

Беше предопределено, че цената на газа ще се вдигне заради договора с „Газпром”. Тя не зависи от вътрешни фактори и бизнесът беше предизвестен, че тя ще е по-висока. Това заяви шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Той определи като спекулация твърденията, че цените умишлено са обявени след изборите.

„Няма политически диктат и намеса в работата на комисията. Аз дори съм гласувал „против” увеличението на цената на водата”, каза Иванов пред bTV.   „През 2014 година цената на газа е била много по-висока от сега. От 1 януари сме намерили възможност за туширане цените на газа. По тази причина домакинствата не почувстваха промяна през най-студените дни”.

Ако държавният регулатор вземе решението си за поскъпване на синьото гориво на 7 април, новите цени ще влязат  в сила тогава.

Според Иванов, поскъпването на тока и газа не трябва да се отрази на цените на стоките. „Когато цената на природния газ намаляваше в продължение на две години, никой не почувства намаление на цените. Тогава бизнесът работеше на по-голяма печалба. Сега никой не би трябвало да увеличава цените”, каза още  той.

- реклама -