Зорница Русинова безработицата

Още 10 000 семейства ще получават детски надбавки

Още 10 000 семейства ще получават детски надбавки от началото на юли.

Това съобщи социалният министър Зорница Русинова пред Нова телевизия.

„В момента около 450 000 семейства получават такива надбавки и смятам, че с новия подход, който прилагаме от 1 юли, още 10 000 семейства ще имат възможност да получават тези пари”.

Детските надбавки са инструмент, с който подпомагаме социално най-уязвимите хора”, подчерта социалният министър.

Детски градини на работното място

Русинова беше категорична, че се търсят начини за целенасочено подпомагане на работещите родители. Един от тях е чрез създаване на детски градини и ясли на работното място. Парите за това щели да дойдат по европейски програми.

„От следващата седмица ще дам възможност на общините, областните управители и структурите от централната администрация да кандидатстват за получаване на пари за организиране на детски кътове и детски градини там, където хората работят“.

Един от наболелите проблеми са детските градини, особено сега през летните месеци децата са в сборни групи, занималните между 1 и 4 клас свършват доста рано. Затова ще дам възможност общините, областните управители и централната администрация да кандидатстват с проекти по линия на „Красива България“, обясни министърът.

„Те могат да са между 20 000-70 000 лв., за да се подготвят за есенния сезон“, уточни тя като коментира, че подобна програма има и по линия на Оперативната програма за човешките ресурси.

- реклама -