1000 лв. еднократно обезщетение при раждане и детски надбавки за всички, предлагат експерти

Осигурените майки да получават 1000 лв. еднократното обезщетение при раждане и да отпадне доходният критерий, за да има детски добавки за всички. Това са част от предложенията на експертна група, която е сформирана от вицепремиера Марияна Николова, за да изготви нова визия за демографска политика. Предложенията на експертите са обсъдени в Националния съвет по демографска политика към Министерския съвет на 3 октомври.

Сега на семействата с едно дете се дават 40 лв. На тези с две – 90 лв., а за семейства с три деца – 135 лв. Помощи в този размер вземат домакинствата с до 400 лв. месечен доход на човек.
Тези с доходи от 400,01 до 500 лв. на човек пък получават 80% от пълния размер на помощта.

Според разчетите на експертите ще са необходими допълнителни 55 млн. лв.

УНИЦЕФ семейство деца отглеждане класация

Това според тях ще повиши съпричастността на държавата към семействата, които отглеждат деца и насърчаване на раждаемостта по този начин пише в документа.

1000 лв. еднократна помощ при раждане, но само на осигурените майки.

Останалите ще взимат както сега – по 250 лв. за първо дете, 600 лв. за второ  и 300 лв. за трето. За целта ще са необходими допълнителни 34 млн. лв. през следващата година. Очакваните резултати са, че по този начин ще се насърчи раждането на деца и насърчаване на отговорното родителство на работещите и осигурените.

семейство деца изследване Галъп

Да има данъчни облекчения от 1200 лв. за всяко второ и последващо дете родено след 1 януари 2019 г. е друго предложение на експертите. То ще се ползва до размера на годишния данък върху доходите. Така в семейството могат да остават по 100 лв. на месец.

Предлага се и данъчно облекчение на ипотечните заеми на млади семейства. Предвидената подкрепа е  2000 лв. при раждане на второ дете, 5000 при трето и по 2000 при всяко следващо.

Следващото предложение е безплатни ясли и детски градини, както и и целодневно предучилищно образование. Предлага се и частично поемане на таксите в частните детски градини в размер на държавните такси. Предлагат се  повече и по-качествени услуги в майчиното и детско здравеопазване.

Друга мярка е предоставяне на преференциални заеми и стипендии на студенти в български висши училища, но срещу ангажимент да работят 5 години у нас.

- реклама -