Токио 2020, МОК, Олимпиадата, Олимпиада
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на игрите в Токио: 100% ще има Олимпиада

Президентът на организационния комитет на Токио 2020 Сейко Хашимото заяви, че е 100% сигурна, че Олимпиада ще има. Тя добави, че всички трябва да са готови за „игри без зрители“.

Началото на Олимпиадата е след точно 50 дни, а Япония се бори с поредна вълна на коронавируса. Част от страната все още е в извънредно положение.

„Вярвам на 100%, че ще направим игрите. Въпросът е как да имаме по-сигурни и безопасни игри“, заяви тя пред БиБиСи. „Хората в Япония усещат несигурност, а освен това може би и разочарование, свързано с олимпиадата и това доведе до много гласове срещу игрите. Най-голямото предизвикателство е как ще контролираме потока хора. Ако се стигне до ново избухване на заразата, ще имаме игри без зрители“, добави Хашимото.

Засега е сигурно, че на игрите в Токио няма да се допускат чуждестранни зрители. „За мнозина атлети Олимпиадата е събитие, което се случва веднъж в живота. За тях ще е болезнено, че няма да имат подкрепата на близките и роднините си. Това ме натъжава и мен самата. Но няма какво да направим“, завърши тя.

- реклама -