болница, легла, COVID, коронавирус
снимка: Pixabay

100% от COVID леглата в столичната болница „Св. Анна“ са заети

В болница „Св. Анна“ в София (Окръжна болница) са заети 100% от леглата в COVID отделенията. От предвидени 160 легла в момента пациентите са 168. От тях шестима са ваксинирани.

Наблюденията на д-р Рада Прокопова е, че новият „Делта“ вариант на вируса действително е по-заразен и по-бързо се разпространява. Има и тенденция към потежко протичане при млади хора.

„Друга една основна разлика е начина, по който започва самата коронавирусна инфекция. В момента започва с доста сериозен фибрилитет (висока температура),– около 39-40 градуса, в рамките на седмица. Бих казала, че по-бързо се развиват белодробните усложнения. Преди бяха след седмия или десетия ден. В момента имам усещането, че още към четвъртия, петия ден имаме налични пневмонии“, уточнява д-р Прокопова пред bTV.

В неделя дежурен лекар в едно от COVID отделенията е д-р Богдан Пенев. На неговия етаж има 35 легла за болни от коронавирус, всички са заети. В момента лекува от пневмония 40-годишен мъж, който е имал само граничен диабет.

Сред болните, за които се грижи д-р Пенев, има само една ваксинирана жена и тя е приета, защото е трябвало да постъпи за лечение в друго отделение, но се оказала позитивна за COVID-19.

Призивът на лекаря е да се ваксинираме. „Потенциалната вреда от ваксината – 0,05%, е несравнимо по-малка от потенциалните вреди от COVID-19 – смъртността е 1,5-2%, плюс още 20% тежко боледуване“, обясни д-р Пенев.

Източник: bTV

- реклама -