100 хиляди лева гаранция за собственика на „Тад груп“ Иван Тодоров

Специализираният наказателен съд пусна на свобода собственика на „ТАД Груп” Иван Тодоров срещу гаранция от 100 хиляди лева, които трябва да бъдат внесени до 10 дни.

Според магистратите свидетелските показания по делото не касаят обвинението, което е повдигнато на Тодоров. Няма и никаква опасност той да се укрие, защото въпреки знанието, че е с обвинение, се е прибрал в България и е съдействал на разследването. Няма опасност и да извърши ново престъпление.  Решението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативния съд.

По искане на самия Тодоров на медиите днес не бе разрешено да го снимат в съдебната зала. В началото на заседанието от Спецпрокуратурата поискаха делото да се гледа при закрити врата. Адвокат Ина Лулчева, която защитава Иван Тодоров, обясни, че в материалите по делото няма такива, които да съдържат държавна тайна.

В крайна сметка съдът не уважи искането на прокуратурата и мярката се гледа при открити врати.

Пред магистратите Тодоров зави, че обвинението срещу него няма нищо общо с истината.

„Категорично не съм подбуждал служителите си да хакват системи. Не мисля, че има какво повече да кажа. Искам да се видя с дъщеря си и се надявам молбата ми за по-лека мярка да бъде уважена.“

Държавното обвинение изнесе като доказателства заключения на експерти, които са разкодирали част от компютрите на Бойков. Според показанията на бивши служители на ТАД груп Иван Тодоров е давал указания нерегламентирано да се тестват системи на различни фирми, и когато бъдат открити пропуски в системите на фирмите, те да се привличат за клиенти.

Към настоящия момент Тодоров, който е привлечен за обвиняем в към кибертероризъм, изобщо не съдейства на разследването.

„От разпитите стана ясно, че са източени и криптирани данните на над 5 милиона и сто хиляди български граждани. Две седмици преди реализацията – оповестяването публично, тези данни са предоставени на сайта Биволъ“, съобщи прокурорът по делото Евгения Станкова.

Станкова добави още, че Иван Тодоров е подбудил Бойков към кибертероризъм, като го е наставлявал да тества системите на фирми, но не стана ясно къде, как и по какъв начин Тодоров е принудил Бойков да копира данните от НАП и да ги разпространи по медиите.

Адвокатите: Прокуратурата няма никакви доказателства

„Днес в залата не чухме обвинението да казва, че Иван Тодоров е накарал служителя си да копира данните на НАП. Всички доводи бяха свързани с това, че Кристиян Бойков е копирал данните, но че го е накарал клиента ни няма нито едно доказателство. Прокуратурата каза, че в следствие на престъплението е имало паника сред населението, но това е последващо деянието и не доказва, че някой е имал за цел специално да осъществи такова престъпление срещу републиката“, заяви адвокат Ина Лулчева.

 

- реклама -