100-годишната баба Пилар от Испания пред FN: Всяка вечер от балкона благодаря на всички, които се борят с коронавируса

100-годишната баба Пилар живее в Мадрид. Другата събота, на 11 април, ще празнува своето столетие, но поздрави от голямата си фамилия ще приеме дистанционно.

За баба Пилар се грижи българка от София. Тя превежда за Flashnews  разговорът ни с испанската  столетница.

Възрастната жена не е излизала навън от 16 март. Спазва предписанието на правителството- възрастните да не излизат от вкъщи. Не вижда децата си освен по Интернет. Всяка вечер в 20 часа без 2 минути, испанско време, излиза на терасата да ръкопляска в знак на благодарност към медиците, които се борят за живота и здравето на хиляди пациенти, засегнати от вируса.

Тя е вдовица. Има двама сина и една дъщеря, радва се на 8 внука и 9 правнука.

Столетницата всяка вечер гледа новини, знае за заразата и осъзнава, че трябва да е далеч от близките си, за да е здрава. Знае, че заразата е смъртоносна най-вече за възрастните като нея.

Цял живот не е работила, получава 350 евро пенсия по жизненост, а от съпруга си получава 1100 евро. С тези пари успява да се издържа.

Всеки ден преди принудителната карантина баба Пилар изкачва сама 61 стъпала, защото няма асансьор в кооперацията, в която живее. Обича да излаза на разходка, да се вижда с приятелки. Но ще се види с тях след като кризата отмине.Няма точна рецепта за дълголетие. Не спазва диета. Само на разпети петък ще яде без месо.  Хапва предимно пилешко и риба. Задължително на масата има салата. Всеки ден пие по половин бира. Сутрин пие задължително кафе с мляко, с по два ореха.

Обича сладко.

Баба Пилар не хвърля нищо от храната, защото като малка е гладувала, била е шивачка.

Тя сама си глади дрехите, простира прането. Обича реда и дисциплината.

Другата събота възрастната дама от Мадрид ще посрещне сто-годишния си юбилей, за съжаление без гости, но със сигурност с торта и страхотни пожелания от голямата испанска фамилия.

 

- реклама -