100 години от първия мач
Снимка: БФС

100 години от първия мач на българския национален отбор

Преди точно 100 години българският национален отбор по футбол изиграва първия си мач. Това се случва на 21-и май 1924-а година на стадион „Зимерингер“ във Виена. Там българите отстъпват на Австрия с категоричното 0:6.

Създаването на представителен отбор, който да участва на Олимпийските игри в Париж, е една от основните дискутирани теми на учредителния конгрес на Българската национална спортна федерация, провел се в периода 16-18 декември 1923 година. В началото на следващата година се стига до формирането на такъв, а по препоръка на знаменития деятел Хуго Майзъл за пръв селекционер е избран 26-годишният ляв халф на Рапид Виена Леополд Нич. Първоначално са картотекирани 22-ма играчи. Всички са от футболните центрове София и Варна, но по логистични причини отпадат шестима.

Българската група започва своето пътуване на 13 май. Те се придвижват от София до Лом с влак, а до Виена – с парахода „Сатурнус“.

На 21 май 1924 г. България излиза срещу Австрия в следния състав:
Петър Иванов–Вертер, Александър Христов–Шкубата, Симеон Янков–Симето, Гено Матеев, Боян Бянов, Димитър Манолов–Найдо, Димитър Мутафчиев–Мърцо, Никола Мутафчиев–Колишчето, Цветан Генев–Цеко, Константин Мазников–Дяволето, Кирил Йовович–Вагонетката.

От първите ни национали 9 са играчи на Левски. Димитър Манолов е от Славия, а капитанът Боян Бянов – на варненския Тича.

Дни по-късно, пак преди 100 години, националите дебютират на олимпийските игри в Париж. Там те губят от Ирландската свободна държава с 0:1. БНСФ пък е приета за член на ФИФА и така страната става част от световното футболно семейство, каквато е и до ден днешен.

БФС ще отбележи вековния юбилей на националите със специално издание. То ще бъде отпечатано през втората половина на 2024 г.

- реклама -