100 дни война в Украйна: 152 тела в „Азовстал“ (Инфографика)

100 дни война в Украйна: 152 тела в „Азовстал“. Фургон с изключена охладителна система, където са били съхранявани 152 тела на загинали бойци, които са били минирани, е

открит в подземията на завод “Азовстал” в Мариупол.

Това съобщи днес говорителят на руското отбранително министерство Игор Конашенков, предаде ТАСС.

“В хода на разчистване и проучване на подземните постройки на металургичния завод “Азовстал” в Мариупол, където се криеха бойците от украинската формация “Азов”,

руски военнослужещи откриха хладилен фургон.

Той е бил със счупена охладителна система, а вътре са били съхранявани 152 тела на загинали бойци и военнослужещи от въоръжените сили на Украйна”, обясни Конашенков.

При проверката на фургона руски сапьори са открили

четири мини, поставени под телата на загиналите. Общото тегло на взривните вещества било достатъчно, за да унищожи всички останали във фургона тела.

“Според резултатите от разпитите на заловените бойци от “Азов” е установено, че минирането на телата е извършено по пряка заповед от Киев”, посочи Конашенков. И допълни, че целта била провокация –

да бъде обвинена Руската федерация

в унищожаване на останките от телата и да не допусне предаването им на роднините на загиналите, за да се “спаси политическата репутация на киевския режим и лично на президента Володимир Зеленски”.

Конашенков напомни, че

преди предаването в плен на бойците

от “Азов” командването на батальона публично се е обърнало към Зеленски с искане да се приберат телата на загиналите, за да бъдат погребани на контролирана от Киев територия. Конашенков подчерта, че до момента няма искане към руската страна от Киев да получи телата.

Вижте иконографиката в голям размер тук.

Междувременно пленени украински военнослужещи се обърнаха с гневно видеообръщение към Зеленски, когото винят, че ги е забравил.

“Повече от месец сме тук и никой не се занимава с нас.

Всички се интересуват само от полка “Азов”. Защо никой не моли всички президенти в Европа, папата, Илон Мъск да съдействат за нашата размяна? Ние също имаме семейства и деца, които се нуждаят от нас. Когато имаше нужда от нас, ние честно изпълнявахме дълга си, стояхме като “жив щит”. Защо сега сме забравени и никому ненужни?”, питат в записа украинските военнопленници.

А британският в. “Таймс” съобщи, че “Азов” се е отказал

от неонацистките символи. Изданието публикува снимки от церемонията по обявяването на сформирането на звено за специални операции “Азов”, която се състоя в неделя в Харков. На фотосите нашивките на бойците не съдържат модифицирания нацистки символ “вълча кука”, който “Азов” използва от 2014 г. Вместо това на нашивките има жълт тризъбец на син фон, като останалите подразделения на украинската армия.

Южна Осетия се отказа от присъединяването към Русия

Новата власт в сепаратисткия регион на Грузия Южна Осетия обяви, че се отказва от организирането на референдум за присъединяване към Русия, предаде АФП.

В указ президентът на самопровъзгласилата се република Алан Гаглоев посочи като причини за решението “несигурността, свързана с правните последици” от подобна стъпка, за която беше взел решение предшественикът му Анатолий Бабилов. Допитването трябваше да се проведе на 17 юли.

Същевременно Гаглоев призова за незабавни консултации с руската страна по всички въпроси, свързани с по-голямата интеграция на Южна Осетия и Руската федерация.

На 13 май южноосетинските власти обявиха, че Бабилов е подписал указ за провеждане на референдум, който отразява “историческия стремеж” на жителите на тази малка кавказка територия да се присъединят към съседна Русия.

Междувременно обаче Бабилов не успя да спечели втори мандат, а Русия изрази надежда, че неговият наследник на поста Гаглоев ще осигури “приемственост” в отношенията с Москва.

Южна Осетия, която има население от едва 50 000 души, беше в центъра на руско-грузинската война през 2008 г., след която Кремъл призна независимостта ѝ, както и тази на друг сепаратистки грузински регион – Абхазия, и разположи там военни бази.

През август 2008 г. Русия нападна Грузия, чието правителство се сражаваше с проруски милиции в този регион, след като те бомбардираха грузински села.

Боевете приключиха за пет дни с прекратяване на огъня, договорено с посредничеството на Европейския съюз.

Междувременно загинаха 700 души и се стигна до разселване на десетки хиляди етнически грузинци.

Грузия смята за неприемлива възможността Южна Осетия да се присъедини към Русия.

Източник: Труд

- реклама -