Роженския събор 2016
Рожен 2016

Над 100 000 на Роженския събор в събота вечер

Над 100 хиляди души са посетили Роженския събор в пиковата вечер между събота и неделя. Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посети събора, разгледа занаятчийските работилници и поздрави участниците в събитието.

„След деветгодишно прекъсване, за втора поредна година организаторите успяват да възстановят това уникално събитие на българските традиции и фолклор“, каза министър Ангелкова.

Рожен 2016
Рожен 2016

Тя се ангажира да продължи да подпомага организацията на събитието. Министър Ангелкова изрази надежда, че и следващата година поляните на Рожен ще посрещнат стотици хиляди гости от цялата страна.

„За да подпомогнем провеждането на подобни събития, разработваме специален модул в онлайн регистъра на туристическите атракции“, допълни Николина Ангелкова.

Рожен 2016
Рожен 2016

Традицията на Роженския събор

Съборът „Рожен“ се провежда в периода 15-17 юли 2016 г. на роженските поляни в Родопа планина. Събитието е един от най-емблематичните празници, който събира на едно място всички, които обичат българския родопски фолклор. През трите дни на събора, участниците в него имаха възможност да се запознаят не само с автентичността на родопския бит и фолклор, но и с народните обичаи, занаяти и красотата на Роженския регион.

Рожен събор знаме

В събора участваха 4 516 изпълнители и 168 певчески групи. В продължение на три дни звуча народна музика, бяха представени обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии, както и традиционни български занаяти.

- реклама -