100 000 болни на ден: Кога ще е пикът на Омикрон у нас?

Пикът от заразяване с Омикрон ще около 19 февруари, когато ще има по 100 000 случая на ден. Тази прогноза направи математикът проф. Огнян Кунчев от БАН пред Нова тв, базирайки се на модел, който е направил.

По думите му обаче едва ли ще се стигне до това, тъй като се очаква месец по-рано да бъдат взети сериозни мерки.

„На 19 януари ще бъдат

регистрирани 20 000 случая на ден.

Това показва математическият модел. Затова към 20-25 януари мерките ще бъдат затегнати и е много вероятно да бъде въведен локдаун. Така едва ли ще се стигне до предвиждания пик на 19 февруари“, аргументира се проф. Кунчев.

„Математическият модел показва какво би се случило и предупреждава тези, които взимат решения“, каза професорът. Той припомни, че местата за ковид в болниците са 9000.

„Не може да бъде предвидено колко души ще имат нужда от болнично лечение при предстоящото увеличение на случаите, тъй като не се знае

колко тежко ще се прекарва Омикронът

от възрастни хора“, каза проф. Кунчев. След 19 февруари вълната слиза надолу.

„Всички данни показват, че Т-клетъчният имунитет не е променен срещу варианта Омикрон. Промяната е около 20% спрямо първия вариант на коронавируса, а спрямо Бета и Делта вариантите почти не се наблюдава промяна в ефикасността на имунния отговор“, заяви пред БНТ проф. Доброслав Кюркчиев, началник на лабораторията по клинична имунология в болница „Свети Иван Рилски“.

По думите му трудно може да се каже какво ще е влиянието на Омикрон върху хората, които не са ваксинирани, защото данните от изследванията са от страни с висок процент на ваксинация, където се наблюдава силно разпространение, но по-леки симптоми.

Проф. Кюркчиев призова

да не се сравняват имунитетите

от това дали си ваксиниран или си преболедувал коронавируса.

Той призова да се фокусира вниманието върху това как се прекарва заболяването, а не какъв е броят на заразените след ваксиниране.

Каза, че е против маски, локдауни, тъй като се е прекалило.

„Разумното е да се вземат медицински мерки срещу коронавируса, каквато е ваксинацията, но локдаунът не е медицинска мярка“, каза проф. Кюркчиев.

- реклама -