10 животни, за които се радваме, че са изчезнал вид

Всеки ден животинското ни царство губи незаменими видове, което е трагедия, но е нещо, което се е случвало в продължение на милиони години. Днес ще ви представя топ 10 животни, които се радваме, че са изчезнали. Има и обаче животни, които ако не бяха изчезнали, нас нямаше да ни има.

За това трябва да сме и отчасти благодарни на майката природа. Видовете изчезват от лицето на земята по много различни причини – ледникови периоди, катаклизми и сблъсъци с метеорити. В наши дни, обаче най-голямата заплаха за животните сме ние – хората. Кои са животните, които се радваме, че са изчезнали? Ето класацията:

Номер 10 – ТИТАНОБОА

Най-голямата змия на Земята е Титанобоата. Това е краткото наименование от титанична боа, сами си правете изводите колко е голяма. Можела е да погълне голям коркодил без проблеми. Изчезва преди около 60 милиона години.

Номер 9 : Ентелодонт

Този древен звяр е изчезнал преди около 16 милиона години, а името му означава „перфектни зъби.“  Те са предшественици на днешните хипопотами.  Били са с размер на крава и височина колкото човек. Имали са префектната захапка. Много учени смятат, че ентелодонтът е бил канибал, т.е. изяждал е себеподобни.

Номер 8 : Андрюсархус

Този вид е кръстен е на своя откривател Андрюс и е живял преди около 40 милиона години. Този огромен месояден звяр е тежал около 2 тона, кето го прави най-големия хищен бозайник в историята.

Номер 7: Хеликоприон

Животното е населявало океаните и е приличало на акула, но е притежавало една от най-интересните лицеви адаптации – структура подобна на кръгъл трион, излизаща от долната му челюст.

Номер 6: Артроплевра

Това е най-голямото безгръбначно животно живяло някога на планетата, приличащо на стоножка. Артроплеврата е достигала до зашеметяващите три метра в дължина. Заради размера си е оставяла дълбоки следи, докато се е придвижвала, които могат да се видят и днес на територията на Северна Америка.

Номер 5: Гигантопитек

Това животно е живяло сравнително скоро. Това е най-големият откриван досега вид маймуна. Смята се, че е достигал до  3,5м височина и тегло от над 500 кг.

Номер 4: Дейнозух

Най-големият по размер и род крокодили, живели някога на земята. Дължината им е достигала до невероятните 16 метра, а теглото им е било колкото на един ТИР – 9 тона.

Номер 3: Дишащ скорпион

Бил е с дължина до 1 метър. Живял е преди около 340 милиона години. Учените твърдят, че отровата на този скорпион е била много силна, въпреки, че се е хранел с насекоми и ракообразни

 

Номер 2: Мегалодон

Мегалодона е вид гигантска акула, която е можело да достигне до 20 м дължина. Само един от зъбите й е бил голям колкото малко кученце, около 20 см. Този звяр е бил господар на моретата за цели 14 милиона години, но изчелнал преди около 2,5 млн години. И слава богу!

Номер 1: Спинозавър

Всички смятат, че най-страшния динозавър е бил тиранозавър Рекс, това обаче не е точно така. Спинозавърът е бил с дължина от 18 метра и тегло от 7 тона, което прави доста по-голям от тиРекс. Смята се за един от най- успешните хищни динозаври на планетата. Изчезнал е преди около 100 милиона години.

Харесайте и видеото в youtube. Информацията е благодарение на:

 

 

- реклама -