10 юни! Удар по пенсиите – какво ще се случи?

10 юни! Удар по пенсиите – какво ще се случи? Икономистът Георги Ангелов би тревога за финансовия кошмар, който ще настъпи в държавата на 10 юни, ако няма второ удължаване на бюджета и стъпки за приемането на нов.

„За първото полугодие, до края на юни може би няма да е проблем. В края на юни ще дойдат годишните корпоративни данъци. Ще има приходи, но второто полугодие, особено есента и зимата, обикновено разходите са много повече от приходите. Особено ако нещата се движат по инерция и няма бюджет, който да стабилизира ситуацията. Не можем да караме второто полугодие без бюджет.“, коментира пред БНР икономистът Ангелов.

Докато се приеме бюджет, ще трябва

да се удължи миналогодишният закон за бюджета, защото вече няма техническо време да се приеме бюджета до 10 юни. Реалистичният период е до 1 юли, поясни икономистът.

По думите му удължаването може да е с няколко седмици.

Пенсиите се плащат на 7 юни. За пенсиите няма проблем. След това, ако няма никакво решение на парламента, не могат да се правят разходи, посочи Ангелов.

„В противен случай на 10 юни просто всички

разходи спират. Без да се вземе решение от парламента, никакви разходи не могат да се правят.“

След приемането на бюджета за 2023 г. веднага трябва да започне и работа по бюджета за следващата година, тоест ще се работи по три бюджета, подчерта Георги Ангелов.

Капиталовите разходи са една от големите възможности за свиване на дефицита. Всяка година остават неизползвани средства. Тази година при планирани 10 милиарда вероятно ще останат повече, отбеляза икономистът. Според него „би било нормално цялата свръхпечалба

от енергетиката да влезе в бюджета“.

„ПВУ, ако се отпушат реформите, има два транша, които можем да вземем тази година“, допълни още той.

Може да се очаква забавяне на растежа на ДДС. Инфлацията ще продължи да намалява, този лесен начин за събиране на ДДС чрез инфлация ще изчезне, прогнозира Ангелов.

Антикризисните мерки от времето на пандемията трябва да започнат да отпадат, добави икономистът. Той е категоричен, че трябва да се приоритизира и трябва да се борим със

сегашната криза, а не да хвърляме ресурс в предишната.

„Енергийните помощи, които раздавахме на всички фирми, вече няма нужда от тях. Това може да освободи финансов ресурс, без да се вдигат ставките на данъците на всички фирми.“

- реклама -