10 ужасяващи създания, населявали Земята заедно с хората

Сравнено с историята на Земята, съществуването на нашия вид, Homo sapiens, е колкото едно мигване на окото. Смята се, че Земята се е формирала преди 4,6 милиарда години, а първите хора са се появили преди около 200 хиляди години в Африка.
За да оцелеят, нашите праисторически предци е трябвало да надвиват и да ловуват животни, които били много по-големи и далеч по-силни от тях. Ето 10 ужасяващи животни, на които хората навярно са попадали, докато мигрирали по целия свят.

1. Колумбийски мамут

Колумбийските мамути са били едни от най-едрите бозайници, които някога са ходили по Земята. Те са братовчеди на по-известните вълнести мамути. Кости на колумбийски мамути са откривани в Северна Америка – от днешна Канада до Мексико, а в Северна Азия, Русия и Канада са открити вълнообразни мамути, които били по-дребни. Другата голяма разлика е, че колумбийските мамути са имали много по-къса козина, така че изглеждали като съвременните слонове, но с по-дълги косми.

Колумбийските мамути били високи между 3.5 – 4 метра и тежали между 5,5 и 11 тона.   Имат най-дългите зъби от семейството на слоновете – средно 3 и половина метра, спираловидни и много здрави. Навярно са ги използвали за борба с хищници, включително и с хората.

2. Земен ленивец

Знаем, че този списък е за ужасяващи животни, а ленивците са всичко друго, но не и плашещи. Но техните древни предци, земните ленивци, са малко по-страшни от съвременните си колеги, защото били едни от най-големите бозайници, живели някога.

Има няколко различни подвида земни ленивци, а тези, които живеели в Северна Америка, били с размерите на носорози и нищо чудно хората да са се гощавали с тях. Най-големият земен ленивец, Мегатериумът, е живял в Южна Америка преди около 10 000 години и бил с големината на слон. Разстоянието от главата до опашката му била над 6 метра и тежал до четири тона. Тъй като имали остри зъби и дълги нокти, има и теории, че са били хищници.

В крайна сметка, последните видове земни ленивици живяли допреди 4200 години на Карибските острови. Когато хората се заселили там, това било смъртна присъда за гигантските ленивци.

3. Гигантопитек

Най-големият известен примат, който някога е ходил по земята, е Гигантопитекът, родственик на орангутаните. Екземплярите достигали 3 метра височина и тежали около 500 килограма.

Нещо, което може да забележите, е, че Гигантопитекът прилича много на митичния Саскуоч. Но преди някой да започне да спекулира, нека уточним, че Гигантопитекът е изчезнал преди 100 000 години. Така че, освен ако стадо триметрови маймуни, тежащи по половин тон, не са се скрили успешно от хората в продължение на хиляда века, няма начин хората да са видели Гигантопитек, смятайки, че това е Голямата стъпка.

Причината, поради която изчезват, след като живели на Земята от шест до девет милиона години, е, че се нуждаели от много храни, като плодове например, за да поддържат гигантските си тела. Това не е било проблем, когато техен дом били тропическите гори Югоизточна Азия. Но след това, поради промяната на климата, горите им започнали да изчезват и се превърнали в сухи савани. Това означавало и по-малко храна и гигантският примат просто изчезнал.

4. Пещерна хиена

Пещерните хиени, известни още като петнисти койоти, били около два пъти по-големи от техния роднина, смеещият се койот. Те тежали до 110 кг, били високи около метър и дълги почти метър и половина. Според изчисления, базирани на вкаменелости, една пещерна хиена била достатъчно силна, за да свали 5-годишен мастодон, който тежи един тон.

Въпреки това те живеели в глутници, понякога състоящи се от 30 хиени. Това ги правело много по-ефективни ловци и можели да свалят деветгодишен мастодон, който тежи 9 тона. Излишно е да казваме, че едно малко семейство от хора не би искало да се натъкне на глутница гладни хиени.

Популацията им започнала да се свива преди около 20 000 години, преди да изчезнат някъде между 11 000 и 13 000 години. Една от причините може да са били хората, защото се конкурирали с хиени за пещерното пространство през последната ледникова епоха.

5. Саблезъб тигър (Смилодон)

На саблезъбите котки (Смилодони) често е давана много заблуждаващата титла „саблезъби тигри“. Това е подвеждащо, защото като семейство Felidae, те не са били тясно свързани с тигрите.

Саблезъбите котки се появили преди 42 милиона години. Имало много видове от тях и повечето изчезнали, преди хората да се появят за пръв път. Въпреки това, вярва се, че хората, живеещи в Северна и Южна Америка, може и да са се сблъсквали с два вида саблезъби котки – Smilodon fatalis и Smilodon populator. Те варирали по размер и можели да бъдат големи колкото африкански лъв – най-едрият див лъв, който живее днес. Теглото им навярно е достигало толкова, колкото най-големия подвид на тигъра, сибирският тигър.

От техния размер идва и огромната им сила. Смилодоните можели да свалят много по-големи животни от себе си, като мамути. Често причаквали плячката да се приближи и след това предприемали изненадваща атака.

От семейството на котките смилодоните не е били с най-силната захапка. Според изчисленията силата на захапката им била около една трета от тази на съвременните лъвове. Въпреки това, те имали наистина гъвкава челюст и можели да отварят устата си на 120 градуса, в сравнение с лъва, който то прави на 60 градуса.

Смилодоните имали доста слаби зъби, но изследователите смятат, че за да компенсират това, те са развили най-силните предмишница от всички котки. Смята се, че те са използвали тази сила, за да задържат плячката си и след това да намушкат зъбите си през врата й. Друга теория е, че след като хващали плячката си, Смилодоните многократно е намушквали със зъбите си. Независимо как са убивали жертвите си, човекът със сигурно не е искал да се намира на едно място с тях.

6. Свиреп вълк

Феновете на „Игра на тронове“ може да припознават Свирепия вълк, но за разлика от много други животни във филма, Свирепите вълци наистина са съществували.
За пръв път се появили преди около четвърт милион години. Били подобни на съвременните сиви вълци, но по-силни от тях. Сивият вълк, който е най-големият жив вълк, е с дължина от 1.20 до 2 метра и тежи между 20 и 80 килограма, докато Свирепият вълк бил дълъг около метър и половина и тежал до 90 килограма.

Свирепите вълци, открити навсякъде в Северна и Южна Америка, имали захапка с 29% по-силна от тази сивите вълци. Диетата им включвала предимно коне.
Изчезнали са, като много други хищници, в края на последната ледена епоха – преди около 10 000 години.

7. Американски тигър

Подобно на много други животни от този списък, американският лъв е ужасно име, защото изобщо не е лъв. Неговото научно име е Panthera atrox и, както предполага, американският лъв е по-тясно свързан с пантерите, отколкото с лъвовете. Първата част от името им е правилна, защото са живели в съвременна Америка, започвайки преди около 330 000 години.

Един забележителен аспект, който нашите древни предци са биха забелязали веднага, ако срещнат американски лъв, е, че той е огромен. Всъщност, това е най-голямата известна дива котка в историята. Те тежали средно 350 килограма, което е с 25% повече от африканския лъв. Американският лъв бил и невероятно силен. Той бил достатъчно мощен, за да свали бизон. Това означава, че малка група хора щяха да са в беда, ако бяха срещнали един от тези лъвове.

Изчезнали са преди около 11 000 години, в края на последната ледникова епоха.

8. Мегалания

Мегаланията е гигантски гущер, който е от едно и също семейство с комодския варан и живеел в Австралия допреди 50 000 години – около времето, когато хората мигрирали там.

Размерът на Мегаланията е силно обсъждана тема. Първоначално се смяташе, че е бил дълъг 7 метра, докато други оценки определят размера му повече в диапазона от 3 метра и половина.
Както и да е, те били по-големи от комодския варан, но също като него имали отровни жлези. Те просто захапвали плячката си и ако не умирала от загуба на кръв, тя бавно умирала от отровата, докато мегаланията си устройвала пиршество с тялото й.
Днес комодският варан е смятан за много опасно животно. Той е бърз, силен и отровен и е дълъг около 2 метра. Мегаланията навярно е достигала 4 пъти повече – със сигурност нещо, с което праисторическият или съвременният човек не биха искали да се сблъскат.

9. Късомуцунеста мечка

Мечките се появяват за първи път преди около 40 милиона години и през годините са се развили няколко подвида. Това, което нашите праисторически прадеди биха срещнали, е Късомуцунестата мечка (Arctodus pristinus. Тя била висока висока метър и половина, но изправена била над 3 метра и половина, а при повдигнати предни лапи – близо 4 метра и половина. Също така умеела да се движи на два крака. И ако това не е достатъчно ужасяващо, Късомуцунестата мечка имала дълги крайници и можела да тича по-бързо от гризли, вероятно достигайки скорост от 65 километра в час. Това означава, че дори Юсейн Болт, който развива 45 км/ч, ще се превърне във вечеря за този звяр.

Гигантската късомуцунеста мечка е един от най-големите хищници, живели в Северна Америка. Те се появяват за пръв път преди около 800 000 години и изчезват преди 11 600 години.

10. Куинкан

Според откритите фосили куинканите а се появили преди около 1,6 милиона години и са живели в съвременна Австралия. Те били огромни членове на семейството на крокодилите и можели да достигнат дължина 7 метра. Само за сравнение, най-дългият крокодил, живял в плен, беше Лолонг – дълъг 6 метра.
Основна разлика между куинканите и много други крокодили е, че те са сухоземни. Тъй като живеели на сушата, имали две основни физически характеристики, които развивали. Първата е дълги и мощни крака. Така можели да ловят плячката си, като я преследват на дълги разстояния. Втората разлика е, че крокодилите използват зъбите си, за да хванат и изтеглят плячката си във водата, където да я удавят. Зъбите на куинканите били много по-остри и използвани за разсичане.
Измират преди около 50 000 години – около 10 000 години, след като хората пристигат в Австралия.