боксьори
Снимка: ЕРА/БГНЕС

10 уредени мача в олимпийския бокс турнир през 2016-а

Между 7 и 10 мача са били уредени по време на боксовия олимпийския турнир в Рио. Това съобщи „Гардиън„, като цитира резултати от официално разследване. Допълнителна информация се очаква утре.

Разследването се води от професор Ричард Макларън. Именно той проведе разследването през 2016-а на руската допинг програма. Заради това разследване Русия и досега търпи санцкии от МОК. Утре Макларън ще даде специална пресконференция в Лозана. Той и неговият екип са разследвали три месеца съмнителни съдийски решения по искане на АИБА.

Аматьорската боксова федерация търси корупция в редиците си вече няколко месец. Причината е, че АИБА е наказана от МОК вече четвърта година и боксът може да отпадне от Олимпиадата в Париж през 2024-а. Решението беше взето през 2017-а, след като АИБА наказа „петзвездните си съдии“. Разследването на Макларън е част от реформите в АИБА. Преди месеца обаче МОК обяви, че има съмнения за корупция в две първенства по-рано тази година. Става въпрос за световното младежко първенство и първенството на Азия.

По време на игрите в Рио пострада и български боксьор – Даниел Асенов. Той загуби при съмнителни обстоятелства от алжиреца Мохамед Флиси. Друг явно ощетен и попадащ в категорията на 10 прецакани, беше ирланецът Майкъл Конлан, загубил със съдийско решение четвъртфинал срещу руснака Владимир Никитин. Потърпевш беше и Васили Левит. Представителят на Казахстан загуби финала в категория до 91 кг от руснака Евгени Тишченко.

- реклама -