сн. БГНЕС

10 теми табу, които не бива да повдигате пред кралицата и членовете на нейното семейство

Ако случайно някога ви се усмихне късмета и се срещнете с членове на британската кралска фамилия или със самата кралица, трябва да спазвате строг етикет.  Едно от най-важните неща е какво и как ще кажете в разговора си с тях. Или всъщност по-важно е какво никога не бива да казвате пред хората със синя кръв.Тайните на общуването с кралските особи разкрива Грант Харолд, който е специалист по дворцов етикет, работил дълги години за престолонаследника принц Чарлз.

Не бива да подхващате разговор – само те могат да инициират такъв.

сн. БГНЕС

Когато се срещнете с някой член от кралското семейство не бива никога да започвате първи разговора, а трябва да изчакате да бъдете заговорени. „Ще ви направи впечатление, че те са наясно с този факт, поради което незабавно ще намерят тема, за която да си побъбрите. Те знаят, че трябва да контролират разговора, затова винаги встъпват първи в него“, разкрива Харолд.

Ако например решите да кажете нещо по ваша инициатива на кралицата, на принц Уилям, Чарлз или Кейт, те ще се направят най-любезно, че не са ви чули.

Единствените, които правят изключение от това правило са децата, които имат право да стартират разговори с хората със синя кръв.

Все пак ако настоявате да привлечете вниманието на Нейно величество, може да го направите като държите пред себе си плакат с корги – любимата порода кучета на Елизабет II. Mного от почитателите на британската монархия носят със себе си и домашните си любимци по време на официални паради и практиката показва, че кралицата рядко ги подминава.

Не може да се обръщате към кралицата по име.

сн. БГНЕС

Официалната титла на Елизабет е „Нейно величество Кралицата“, поради което да я наречете ваше височество или по име би било голяма грешка. Може да се обръщате към нея с ваше величество или ме’ем, идващо от мадам.

Не бива да наричате никой друг от семейството ваше величество.

Както се досещате тази титла е запазена ексклузивно за кралицата. Във Великобритания това се смята като знак на почит към монархията и титлите на благородниците.

Кейт не обича да я наричат Катрин.

сн. БГНЕС

След като стана част от кралската фамилия през 2011-та, тръгна дебат как е по-правилно да бъде наричана херцогинята на Кеймбридж. Въпреки, че според мнозина е редно да бъде назовавана Катрин, съпругата на принц Уилям предпочита да се обръщат към нея просто с Кейт.

„Не само медиите я наричат така. Имаше един период след сватбата, по време на който в двореца започнаха да й казват Катрин, защото се смяташе, че цялото й име приляга повече на титлата херцогиня и е по-аристократично. С времето обаче това отпадна, защото когато имате възможност да си поговорите с нея, ще видите, че в действителност Кейт й отива много повече на характера“, разказва дворцовия експерт.

Никога не засягайте личните въпроси на кралското семейство.

Канада

В първите месеци след като Меган и Хари обявиха, че ще се оттеглят от кралския живот, херцозите на Кеймбридж учтиво отказваха да отговарят на всякакви въпроси по темата.

Не очаквайте обаче да чуете нещо от типа на „Няма да коментирам“ или „Не мога да ви отговоря“. По-вероятно е просто да се направят, че не са ви чули или да се пошегуват със зададения въпрос.

Ако имате предварително уговорен ангажимент с кралска особа няма нужда да се представяте кой сте.

Те вече са запознати с личността ви. Така например всяка година хиляди обикновени хора са поканени на градинските партита, организирани от кралицата. Естествено не е възможно членовете на семейството да разговарят с всички присъстващи, затова се прави предварителна селекция. От двореца запознават кралските особи с гостите, с които ще трябва да си общуват и ги запознават с тяхната личност и защо са били поканени. Същото важи и за публичните изяви на Уиндзорци.

сн. БГНЕС

Темите секс, религия, политика и финанси са табу.

Вместо това свободно може да говорите за времето, пътувания и екология.

Журналистите нямат право да задават въпроси, които не са предварително одобрени.

сн. БГНЕС

Медиите, които работят с кралското семейство винаги изпращат добре запознати с вътрешните правила  кореспонденти. Те ги придружават по време на официалните пътувания и рядко може да се изплъзне някои неудобен въпрос. Иначе журналистите рискуват да бъдат „забравени“ при следващия дворцов ангажимент.

Никога не се шегувайте с темата „Мегзит“.

Брад Пит се пошегува с решението на принц Хари точно пред очите на Кейт и Уилям по време на британските филмови награди БАФТА. Макар да не присъства лично, той изпрати реч, която бе прочетена от Марго Роби. В нея актьорът заяви, че ще кръсти наградата си Хари, защото е истински развълнуван, че може да я заведе със себе си в САЩ.

сн. БГНЕС

За всички обаче бе повече от очевидно, че шегата не бе на място, а усмивките по лицата на херцозите на Кеймбридж изглеждаха доста изкуствени.

- реклама -