астронавт

10-те революционни технологии за 2016 г. Част 1

001

1. ПРОБИВ В ГЕННОТО ИНЖЕНЕРСТВО

Генните инженери създадоха имунни клетки, които ще се използват за лечението на пациенти с рак. Това може да е само началото. Вече има направени опити за терапия на деца болни от левкемия, при които никакви други методи не помагат – нито химиотерапия нито трансплантация на костен мозък.

При този метод  кръвни клетки биват променени  генетично и тяхната задача е да унищожат левкемията. Извършват се общо четири генетичните промени. При две от тях се прилага нова техника за модифициране на генома. Разработването на лечението стартира през 2011 г., след като лекари в Ню Йорк и Филаделфия откриват начин да получат контрол над Т-клетки, така наречените  клетки – убийци на имунната система.

Технологията ще стане достъпна до: 1-2 години

2. ПРЕЦИЗНОТО МОДИФИЦИРАНЕ НА ГЕНИТЕ НА РАСТЕНИЯТА002

Научните лаборатории в света работят по програми, които предлагат лесен и прецизен начин за промяна на гените на растенията. Основната идея е да се запази техния естествен тип, но да се добавят качества като устойчивост на болести и суша. Технологията е различна от ГМО-продуктите.

Новият метод гарантира модифицирането на култури така, че да се осигури повече храна в бъдеще и да се помогне на растенията по-ефективно да се противопоставят на сушата и болестите. Изследванията през последните години показват, че получените растения са без следи от чужда ДНК. Това напрактика означава, че те няма да попаднат под съществуващите разпоредби, регулиращи генетично модифицирани организми и ще заобиколят много от опасенията на потребителите спрямо ГМО.

Технологията ще стане достъпна до: 5-10 години

3. РАЗГОВОРЕН ИНТЕРФЕЙС
003
Мощна технологична реч, създадена от водещата интернет компания на Китай, която прави използването на смартфоните много по-лесно. Китай е най-доброто място за използването на гласов интерфейс, защото китайските йероглифи не са подходящи  за малки сензорни екрани.

Технологията се нарича Baidu  и идеята й е да можем по-лесно да общуваме с машините около нас. Гласовите интерфейси са били мечта на всички разработчици (да не говорим за писателите-фантасти) в продължение на много десетилетия. Но през последните години, благодарение на някои впечатляващи постижения във високите технологии, гласовият контрол е станал много по-достъпен. Той вече не е ограничен само до малък набор от предварително определени гласови команди.

Технологията е достъпна в момента.

4. МНОГОКРАТНО ИЗСТРЕЛВАНЕ НА ЕДНА И СЪЩА РАКЕТА В КОСМОСА

004Доскоро ракетите бяха напълно неизползваеми след  първото си пътуване. Но сега вече  могат да извършат така нареченото изправено кацане и да презаредят за друго пътуване. Това подготвя почвата за нова ера в космическите полети. Пробив в тези технологии е, че  вече е възможно да се изпращат товари в орбита и след това да се разтоварват безопасно. Развитието на тези технологии  е изключително важно за намаляване на разходите за полети и ще отвори вратата за много нови начинания в пространството.

Технологията е достъпна в момента.

5. РОБОТИ, КОИТО СЕ УЧАТ ЕДИН ОТ ДРУГ

005Какво става, ако роботите можеха да разберат повече неща от себеподобни  и  да споделят знания помежду си?

Проектът е наречен  RoboBrain и той  демонстрира как един робот може да се научи от опита на друг робот. Принципът е следният – например машина, която е програмирана да вдига малки чаши и да ги поставя върху масата, споделя тези умения и информация във виртуален облак, откъдето после тази информация се взима наготово, за да бъде използвана от друг робот, който изпълнява подобни функции, но в друга среда.

Проекти като този са възможни, защото много изследователи използват една и съща стандартна рамка за програмиране, известна като ROS.

Технологията ще стане достъпна до: 3-5 години

 

- реклама -