гангстери

10-те най-велики гангстери на всички времена

Кои са 10-те най-успешни във финансов план престъпници и как те са направили състоянието си – вижте:

10. Франк Лукас – $52 милиона

Роден през 1930 г. в Северна Каролина, Франк Лукас се мести в Харлем през 1946 г. Вижда потенциал в бизнеса с хероин, който е във възход след войната във Виетнам. Посещава страната и установява стабилни връзки с доставчици, след което организира редовен транспорт на тонове хероин от Югоизточна Азия. За целта използва ковчези, в които дрогата пътува от Виетнам до Щатите. На върха на кариерата си изкарвал по един милион долара дневно.

9. Хосе Фигероа Агосто – $100 милиона

Роден през 1964 в Пуерто Рико. Твърди се, че се е издигнал в криминалното си семейство след като убил шофьор, откраднал доставка с кокаин. Въпреки че е бил задържан за убийството, успява да избяга и се укрива в Доминиканската република. В един момент управлява почти 90% от трафика на кокаин от Доминиканската република към Пуерто Рико. Заловен е с помощта на ФБР.

8. Джоузеф Кенеди – $300 милиона

Роденият през 1888 г. в Бостън Джоузеф Кенеди успява да натрупа първия си милион преди да навърши 30 години. По време на Сухия режим станава успешен трафикант на алкохол. Дори и след легализацията на спиртните напитки Джоузеф продължава да поддържа старите си контакти и се твърди, че дори е имал пръст в определени политически избори. Като баща на американски президент и сенатор може би не се вписва с останалите в списъка, но чрез нелегалния си бизнес натрупал над 300 милиона долара.

7. Майер Лански – $600 милиона

Майер Лански е роден през 1902 г. и е сред най-известните гангстери на своето време. Като полски евреин, роден в Русия, той имигрира в Щатите с родителите си през 1911 г. Заедно със съмишленици започнал с хазарт на дребно и постепенно навлязъл в обирите, авто кражбите и трафика на алкохол, дори сформирал група от наемни убийци. Лански се превърнал в едър банкер и използвал чуждестранни сметки, за да пере пари. Майер бил замесен в почти всеки отрасъл на престъпността: проституция, пране на пари, рекет, порнография и наркотици. Опитал се да избяга в Израел, но бил принуден да поеме отговорност пред американския съд. Умира от рак на белия дроб на 83-годишна възраст.

6. Ал Капоне – $1.3 милиарда

Алфонс Капоне е роден през 1899 в Бруклин. Изгонен е от училище на 14 заради обида към учител, и така и не се връща в класната стая. Запознава се с гангстера Джони Торио и е силно впечатлен от начина му на живот. По негова молба се мести в Чикаго, където ръководи организацията. След като Торио се пенсионира, Алфонс се превръща в новия шеф на Чикаго, контролирайки проституцията, хазарта и нелегалния алкохол. Накрая е заловен заради неплатени данъци. Прекарва 11 години в затвора и е освободен предсрочно за добро поведение. Умира едва на 48 години.

5. Гризелда Бланко – $2 милиарда

Гризелда Бланко или „Черната вдовица“ е родена в Колумбия през 1943 г. Заподозряна е в над 200 убийства, докато транспортирала кокаин от родната си страна към САЩ. Била принуждавана да проституира в ранна възраст, забъркала се с картела Меделин, като помагала да се вкарват през граница огромни количества кокаин. Бяга за известно време в Колумбия, но скоро се завръща в Щатите. Заловена е за трафик на наркотици. След освобождаването си Бланко отново се върнала в родината си, където била похитена от двама наемници. В разгара на кариерата си печели по около 80 милиона долара месечно.

4. Карлос Ледър – $2.7 милиарда

Роден в Колумбия през 1949 г., Карлос Ледър е един от основателите на картела Меделин. Той поема контрола над един остров в Бахамите и го използва за трафик на кокаин към САЩ. Използва връзките си от затвора за продажбите и дистрибуцията из цялата страна. Когато напуска острова си, се опитва да избяга от закона чрез подкупи и заплахи, но в крайна сметка е арестуван, екстрадиран и осъден на 135 години затвор. Съгласява се да помогне на полицията в борбата с картела и е включен в програма за защита на свидетели, след което буквално изчезва. При ареста са му отнети всички материални блага.

3. Хоакин Гусман (El Chapo) – $5 милиарда

Истинската му рождена дата е неизвестна, но се смята, че Гусман е роден през 1954 г. в Мексико. Отгледан е в семейство на фермер, живее в крайна бедност. Научава се да отглежда марихуана и скоро става известен с прякора си, свързан с ниския си ръст. След като баща му го изгонил, Гусман заживява с баба си и дядо си и се замесва с картел и трафик на наркотици от Мексико към Щатите и Европа чрез влакове, камиони, лодки, хеликоптери и самолети. Командващите организацията били арестувани и Гусман поел контрола. Той е отговорен за започването на производство на метаамфетамини в Мексико. Въпреки че наградата за главата му е 5 милиона долара, Гусман успява да се укрие от закона и да е на първите места в списъка за издирване на ФБР за повече от 10 години. Заловен е през 2014 г. в мексикански курорт.

2. Амадо Фуентес – $25 милиарда

Роден е в Мексико през 1956 г. Станава известен като „Господарят на небесата“, тъй като пренася кокаин по целия свят в самолети. Притежавал 27 частни самолета, повечето Боинг 727. Амадо убива Рафаел Гаярдо, формалния му шеф в йерархията на картела, и поема пълен контрол над операциите. Под неговото командване картелът процъфтява и само в Манхатън се доставят тонове кокаин месечно. През 1997 г., когато залавянето му изглеждало неизбежно, Фуентес решил да се подложи на пластична операция, но умира по време на дългата и изтощителна процедура в болница в Мексико Сити. 3 месеца по-късно двама от лекарите били намерени мъртви, с явни признаци, че са били измъчвани. Погребението на Фуентес се смята за едно от най-скъпите в историята на Мексико и събира хиляди.

1. Пабло Ескобар – $30 милиарда

През 1949 г. в Колумбия се ражда Пабло Ескобар. Той е сред основателите на картела Меделин, един от най-силните картели в историята. Отгледан е от бедни родители, но криминалната му кариера започнава рано с кражба и препродажба на надгробни плочи. През 70-те се забърква в трафика на кокаин. Заедно с още 5 собственици на нелегален бизнес сформирали картела Меделин. Безмилостната му амбиция му донесла контрол на над 80% от всичкия кокаин, който се внасял в Щатите. Ескобар внимателно изграждал социалния си имидж, спонсорирайки спорт и благотворителни кампании. Изграждал приятелства с влиятелни фигури. Амбициозността му обаче довела до смъртта на много политици, полицаи, съдии и дори журналисти, които се осмелявали да се изпречат на пътя му. Твърди се, че Пабло предложил да плати националния дълг на Колумбия в размер на 10 милиарда долара. Той бил милостив спрямо наркотрафикантите, които се заклевали да излезнат от бизнеса. Ексобар дори се отдалечил от трафика, като просто наложил „такса“ върху тези, които прекарвали наркотици. Накрая се опитал да се скрие от наемни убийци в затвора, но само след година отново бягал. Застрелян е от колумбийската полиция през 1993 г.

- реклама -