храни

10-те най-гадни храни на света

Бихте ли си купили хрупкава курабийка с ядки и … мухи. Или френски макарон със сушена хлебарка?

88

Това определено не са храни, в които насекомите са попаднали случайно поради лоша хигиена. Това е част от асортимента на френската компания Micronutris – единствената за сега в Европа, която отглежда различни буболечки за да ги слага в десертите си.

Няма да повярвате какви неща ядат по света

От печени кучета, варени плъхове и алигатори – все неща, които могат да накарат стомаха ви да се обърне. В много култури тези храни се консумират със символика, защото хората вярват, че ще им донесат здраве и полова мощ.

1.Скорпиони, хлебарки, скакалци и бръмбари

Donghuamen night market in Beijing

Най-големият парадокс е, че всъщност повечето инсекти са по-богати на протеини от месото. Затова неслучайно много народи в Африка, Азия и Южна Америка се кълнат в благотворното влияние на яденето на хлебарки и скакалци.

Естествено първенци са в Китай, където можеш да си намериш всичко на клечка – от най-миниатюрния пържен скорпион до най-огромната хлебарка със сос.

epa05367171 Fried scorpions are displayed for sale at Donghuamen night market in Beijing city, China, 15 June 2016. The 32-year-old Donghuamen night market which has many food stalls selling various food for tourists in the night is located in a narrow 300-meter long street. The market will be closed on 24 June 2016. EPA/WU HONG

2. Червеи и гъсеници

Тези малки и неприятни за мнозина твари също са богат протеинов източник. Не случайно все повече хора се оказва, че ги консумират като свежа добавка към ястията си.

Mealworm sandwich

Червите се смятат за деликатес на някои места в света, като например в Мексико. Според запознати с тяхната култура, в дълбоката провинция на страната нямало нищо по-обичано от тако или чили кон карне с пресни червейчета. В Азия ги обичат гриловани, като най-предпочитани са кокосовите гъсеници.

3. Печено куче

Китайците са дали много на света – при това не само евтините пластмасови изделия. Азиатската страна със сигурност води класацията на най-абсурдните храни. От години защитници от целия свят се борят безуспешно с една от най-бруталните традиции в град Юлин, където всяка година се провежда фестивал, по време на който се консумира месо от печени на шиш кучета.

Dog meat sales ahead of the dog meat festival in Yulin city

4. Пудинг от кръв

В Азия са любители и на необикновен пудинг, който се прави от прясна патешка или свинска кръв. Украсата от свежи чевеи също е предпочитана.

Institute researches farming of insects

5. Пилешки крака

Те също са деликатес в Китай, някои други азиатски държави и Индия. Предпочитат ги съвсем леко сварени.

4567890io-p-0o-9i87654

6. Месо от кобра

Родина на този кулинарен шедьовър е Индонезия. В древния град Йогакарта на остров Ява има ресторант, в който може да хапнете не толкова традиционен хамбургер, защото телешкото в него е заменено с кюфте от месо на кобра. От заведението твърдят, че змийското може да лекува кожни инфекции, астма, както и да повишава потентността.

Snakes Slaughterhouse in Cirebon

7. Алигатор на грил

4567uiop[

Алигаторското месо е обичайна храна в съвременното американско общество. В много от щатите, където живеят влечугите те се консумират и без дори да се смятат за деликатес.

Имат и богат рецептурник за готвене на алигатор – на грил, барбекю, на фурна, пълнен с трохи от царевичен хляб. Американците дори са измайсторили дузина сосове, подходящи за комбинация с месото на влечугите.

8. Варени плъхове

Cambodian rats exported to Vietnam

Ако попаднете в Малави или Камбоджа не бива да ви изненадва ако срещнете момче набучило на кол няколко големи плъха с козина и дълги опашки. Не ги носи като трофей – предлага ги на изгладнелите си сънародници. Африканците освен варени, обичат плъховете и на дървени въглища.

9. Балут – живото яйце

Едва ли може да си представите да ядете варено яйце, в което обаче има зародиш на малко пиленце. В Камбоджа обаче това е на особено почит, като се смята, че така наречения балут е източник на силни хранителни вещества и сексуална мощ. На каква възраст ще е пиленцето е въпрос на регионални вкусове, но задължително то трябва да има развити човка, перушина и нокти. В някои азиатски селища балутът се използва като лек за махмурлук.

Filipinos attempt for Largest serving of Balut record in Manila

10. Перки от акула

Illegal food kitchen processes endangered hammerhead shark fin in Hong Kong

В Хонконг няма никакъв проблем да ядеш акула, но не филе, а нейната перка. В китайската и виетнамската кухня има известна супа именно от тази съставка на хищната риба. Тя се смята за деликатес в Азия и се консумира на големи събития като сватби и банкети. Заради популярността й обаче се е стигнало до забрана на лова на акули на много места из континента. Това не пречи на нелегалните ресторанти в Хонконг да я предлагат на баснословни цени.

 

- реклама -