Тренд, Коледа, традиции, българите
снимка: Pixabay

10 суеверия, в които хората вярват по Коледа

Коледа е един от най-светлите християнски празници. Много от традициите, които спазват и православните християни и католиците обаче, идват от езическата култура. По доста от обичаите се гадае за бъдещето на семейството и дома, пише LadyZone. Някой от случващите се около празника неща се считат за добри, а други – за лоши поличби. Ето част от най-разпространените суеверия, свързани с коледните традиции:

1. Вярва се, че украсата пази дома от гнева на природата и злите сили.

2. Католиците не палят лампичките на елхата преди на небето да изгрее първата звезда в коледната нощ.

3. Елхата трябва да се украсява на Бъдни вечер – 24 декември.

4. В някои западни страни украсяват коледното дръвче едва след като децата в семейството заспят.

5. В Германия последната играчка, която се закача на елхата, е с формата на зеленчук. На сутринта първата задача за децата е да я открият. Победителят в надпреварата получава специален подарък.

6. На много места по света хората отварят широко вратите си на Бъдни вечер, за да могат злите духове да излязат навън.

7. На перваза на прозореца се оставя свещ, която гори цяла нощ, за да освети пътя на доброто към дома.

8. В много държави стопанинът не трябва да мете прага на къщата, защото това вещае неприятности за семейството през идната година.

9. У нас е задължително всички помещения в дома да се прекадят с тамян – за здраве и късмет на всички членове на фамилията.

10. Паричката в питката на Бъдни вечер гарантира на човека, в чието парче се падне, богатство през цялата година. В някои краища на България в погачата се слага и бобено зърно за късмет и дрянова клонка за здраве.

- реклама -