ругаене

10 причини защо е полезно да ругаем

Една цветуща ругатня може да намали стреса и да облекчи тялото и душата.

По някаква необяснима причина изричането на ругатня на глас ни действа успокояващо. Според някои хора използването на „по-пиперливи” изрази е белег на слаба езикова култура и нисък интелект.

Учените обаче доказват точно обратното. Независимо каква нецензурирана лексика използваме, изразяването й на глас има лечебен ефект и науката подкрепя това твърдение. Доказано е, че употребата на неприличен език има редица ползи за физическото и емоционалното ни състояние.

Речникът на ругатните е доста богат. В книгата „Материалът на мисълта” Стивън Пинкър изследва различните видове псувни. Какъв тип точно избираме да използваме зависи от това дали сме стресирани, дали ни боли нещо или просто се опитваме да разсмеем приятел.

Защо избираме едни нецензурирани думи пред други, говори много за езиковите ни познания и умствената ни дейност, посочва Бенджамин К. Берген, когнитивен учен и автор на книгата „Какво по дяволите…”.

Така че следващия път, когато ударите кутрето на крака си в ръба на някоя мебел, изразете гнева си уверено.

Ето 10 ползи от ругаенето:

Облекчава болката. В експеримент, публикуван от списание NeuroReport, студенти-доброволци взимат участие в необичайна задача. Те трябва да вкарат ръцете си в леденостудена вода и да проверят колко дълго могат да издържат така. Тези, които произнасяли нецензурирани думи на глас издържали около 40 секунди по-дълго от останалите, които се изявили като по-възпитани. След проведеното проучване, изследователят Ричард Стивънс от Килския университет в Англия казва: „Препоръчвам на всеки, който се нарани неволно, да изругае”.

Повишава сърдечния ритъм. Псуването може да събуди чувството ни за борбеност и агресивните ни инстинкти, но по добър начин. Може би затова треньорите и офицерите често прибягват до нецензурирани изрази.

Увеличава физическата сила. Учени твърдят, че ругаенето по време на тренировка помага за значителното увеличаване на физическата мощ, сила и производителност. Проучване посочва, че хората, които псуват, докато използват велоергометъра във фитнес, издържат повече от тези, които произнасят неутрални думи.

Нецензурният език поддържа вниманието. Моника Беднарек, старши преподавател по лингвистика в Университета в Сидни, проучва някои от най-популярните телевизионни предавания в Америка, като преброява колко нецензурирани думи се използват във всяко от тях. С повече от 100 неприлични думи на епизод сериалът „Наркомрежа” заема водещата позиция в изследването. На големия екран петкратният номиниран за „Оскар“ филм „Вълкът от Уолстрийт“ съдържа толкова много ругатни, че се средно на всеки 20 секунди се произнася по една нецензурирана дума. Заключението? Неприлични думи = популярност.

Сплотява хората. Може би не всички използваме подобни изрази в небрежни разговори с други хора, но според Беднарек в някои случаи нецензурираната реч може да помогне на отношенията. „Освен психологическата функция на псувните, не трябва да забравяме и социалните им функции. Ругаенето е важно за създаването на близки отношения и приятелства”.

Повишава самочувствието.Когато ругаем, показваме, дори само на себе си, че не сме пасивни жертви, а сме способни да реагираме и да се борим“, пише английският психиатър Нийл Бъртън. Това може да повиши увереността и самочувствието ни.

Разсмива хората. Често използваме цветист хумор, за да накараме приятелите си да се засмеят. Разбира се, без да обиждаме никого.

Има катарзисен ефект. Всички знаем колко успокояващ ефект има изричането на ругатня, когато се ударим в нещо. Независимо дали някой ни е вързал тенекия или закъсняваме за среща, експертите твърдят, че използването на неприличен език помага за справяне с негативните емоции и стреса.

Позволява ни да се изразяваме. Произнасянето на нецензурирани думи дава тласък на емоции като гняв, радост, изненада, щастие”, казва Тимоти Джей, психолог от Масачузетския колеж по либерални изкуства, който изучава темата в продължение на 35 години. „Това е като клаксон на колата ви. Можете да правите много неща с това. То ви е вродено”.

Помага ни да се впишем. Псуването може да ни помогне да се чувствате по-комфортно в дадена социална група. Ако решим да използваме цветист език като всички останали в групата, вече сме част от нея. Също така ругаенето пред приятели показва, че не се притесняваме от това да бъдем себе си.

Автори: Мария Николова

- реклама -