сн. Pexels

10 полезни свойства на чесъна, за които може би не сте чували

Чесънът е известен с антибиотичните си лечебни свойства като средство при различни болестни състояния.

Вижте 10 ползи от чесъна :

  1. Смята се, че чесънът може да помогне на детето още в утробата на майката да увеличи теглото си.
  2. Чесънът укрепва имунната система. Той е добър в борбата с кашлица, бронхит, белодробен хиперемия. Особено полезно е да се консумира през зимните и пролетните месеци. При първи симптоми на настинка е нужно да се изяде една скилидка чесън в мед.
сн. Pexels

 

  1. В чесъна има много йод, което го прави ефективен при заболявания на щитовидната жлеза.

 

  1. Витамин С, както е известно, се използва при лечение на скорбут. В него има много от този витамин.

 

  1. Чесънът помага в борбата с импотентността. В хранителния режим е нужно да се включи консумацията на повече чесън.

 

  1. Той е полезен също и при сърдечно-съдови заболявания. Счита се за най-големия враг на LDL (липопротеини с ниска плътност), помага и за почистване на плаката по стените на кръвоносните съдове. Проучвания показват забележителен ефект в ядрата след ядене чесън.

 

  1. Той е незаменим и при гъбични и бактериални вагинални инфекции. Ако чесънът се стрие, образува веществото алицин, което действа като естествен антибиотик. Нанесен по тялото, алицинът се преобразува в сероводород. Това вещество има способността да влиза с опасни и токсични вещества в химични реакции на организма, например с олово. С това се обяснява изчистващият ефект на чесъна върху тялото. Той често се употребява при различни отравян

 

  1. Чесънът е отличен източник на витамин В6, който е необходим на човека за образуването на нови клетки и поддържането на имунната система. Витамин В6 помага човек да се справи с промените в настроението и депресията.

 

  1. Той е ефективен в борбата с диабет, като нормализира нивата на кръвната захар.

 

  1. Чесън се препоръчва при някои туморни образувания: рак на стомаха, рак на дебелото черво, рак на простатата, рак на гърдата, рак на пикочния мехур. В проучването е установено, че лечението с чесън значително намалява туморните образувания в организма. Витамин В6 също се характеризира с противораково въздействие.

 

Източник: Framar.bg

- реклама -