Suomi Финландия
Финландия - 100 години независимост, а толкова напред в бъдещето

Финландия в 10 много полезни и работещи идеи

Финландия накратко: от кутии с дрехи за бебетата, през безплатно образование, до превенция на самоубийствата – малък народ с големи идеи.

Майчин комплект. „Кутията за бебета“ на Финландия се появява през 1938-а. В помощ на по-бедните майки, през 1949-а тя става достъпна за всяка майка. В началото включва одеало, комплект за шиене, дрешки за бебето, пелени и матраче (кутията може да се използва и като легло). Сега в нея има ръкавички, чорапки, шапцича, завивка и ританки. И 95% от майките я предпочитат пред алтернативата – пари кеш.

Дневна грижа за бебето. От средата на 80-те финландските родители на деца до три години могат да избират между местната детска ясла и домашна грижа за децата. Вторият вариант е подкрепян с около 330 евро на месец за първото дете (плюс екстра от още около 180 евро, ако има нужда от допълнителни разходи). Около половината от децата в страната са отглеждани вкъщи.

Ксилитол. Финландия започва изследвания на естествения подсладител в началото на 70-те. През 1975-а след доказаните ползи, сред които е и намаляване на плаката по зъбите, на пазара излиза първата дъвка с ксилитол. Това най-вероятно е и първият хранителен продукт, подобряващ здравето.

Отпуск по бащинство. Още през 1978-а година бащите получават своя дял от майчинството. Платеният отпуск за отглеждане на дете в момента е 263 дни. Първите 105 се плащат на майката, а другите 158 – по избор между двамата родители. При определени условия, бащите също така имат право на „месец на бащата“. Около 35% от тях се възползват от него.

Националния проект за предотвратяване на самоубийствата. През 1990-а процентът е 30.3 на 100 000 души. Миналата година бе 14.2 на 100 000 души – тоест свален е наполовина. Първата национална стратегия за предотвратяване на самоубийствата е представена в края на 80-те. И тя е базирана на огромно изледване на стотици случаи на самоубийства. Резултатите се виждат.

Интегрирани здравни центрове. Общинските интегрирани здрави центрове са уникални за Финландия. Началото е поставено през 1972-а. Те предоставят превенция, диагностика и лечение на различни болести, ДжиПи, зъболекар, болница, грижа за пациентите в домовете им, психиатрична помощ, рехабилитация и спешна помощ.

Принципът на прозрачността. Финландия има закон за свобода на информацията, който постановява не само, че всеки има право на достъп до правителствени документи, но и че може да ги копира. И това правило е в действие от 1766-а. Всеки документ е публичен и изключенията трябва да минат гласуване в парламента. И това решение може да бъде оборено в съда.

Комитет за бъдещето. Звучи като нещо от соц-ерата, но не е така. Дълга история на коалиции води до стабилни правителства, които се грижат за общия интерес. Така в последния четвърт век в парламента на Финландия има комитет за бъдещето, където народните избранници изучват големите социални предизвикателсва в бъдещите декади. И по публикациите може да се види лесно колко повече работа върши той от разните комисии в българския парламент.

Безплатно образование. Законът гарантира безплатно и висококачествено, девет годишно начално образование. За всяко дете на възраст до 15 години. Без значение къде живее и колко пари има семейството му. Според Финландия това е основно човешко право. Училищата са общински и след завършването им половината деца отиват в гимназии, а другата се насочава към специалирано професионално обучение. То също е безплатно, както и университетите.

Хазартът в полза на държавата

Вейкаус. Хазартната компания е собственост на държавата. Тя има ексклузивното право да оперира с всякакъв хазарт в страната (включително и онлайн). Но същевременно е задължена да обучава хората за риска от хазарта. За нея работят 2000 души, а годишно тя дава 1 милиард евро за здравеопазване, култура, социални младежки и научни проекти, като тези пари се разпределят от съответните министри.

- реклама -