10 от най-охраняваните места на планетата

На света има места, които са строго пазени. Кои са те?

10. Базата на кралските военновъздушни сили Менуит хил

Един от най-добре пазените обекти във Великобритания. Намира се в северен Йоркшир и представлява най-голямата (позната) радарна система за електронен мониторинг в света.

Комплексът предоставя денонощна комуникационна поддръжка на британските и американски военни, както и на съответните разузнавателни служби. Ако някъде по света започне военна операция или бъде изстреляна ракета, специалистите там първи ще научат за това.

Мрежата е създадена за наблюдаване на военната и дипломатическа дейност на Съветския съюз и Източния блок по време на Студената война. Сега се занимава с терористични заплахи.

9. Шпионският град на  Агенцията за национална сигурност (NSA)


Най-голямата централа за шпионаж не само в САЩ, а и в целия свят. Комплексът струва минимум 2 млрд. долара и се разпростира на площ над 10 хил. кв.м. Намира се в покрайнините на Блъфдейл, окръг Солт Лейк, щата Юта.

Сърцето на шпионското градче представлява огромна зала със стотици сървъри, които да обработват и запазват приетата информация. Те се захранват от автономна 65-мегаватова електроцентрала, която годишно гълта по 40 милиона долара от джоба на данъкоплатците.

Комплексът се намира на територията на бившия тренировъчен лагер на Националната гвардия, Camp Williams, и е снабден с всички модерни системи за сигурност. Престъпването на нарушител е напълно невъзможно.

Само контролните инсталации за посетителите струват 10 милиона долара. Стотици свръхмодерни камери за видеонаблюдение, сензори и охранители следят всяко движение в и около централата.

Информация за шпионското градче на официалния сайт на NSA липсва. Според списание Wired обаче, нейното предназначение е да „прехваща, дешифрира, анализира и съхранява огромни количества комуникации от целия свят„.

Целта е това да бъде изключително модерна и мощна централа, която не само да прихваща информация, но и да „разбива“ кодирана информация. Не се знае и колко е реалният бюджет за централата.

2 милиарда струва само построяването. Предполага се, че са дадени поне още толкова за оборудване, програми, екип и поддръжка. Единствената официална информация гласи, че централата се строи като център против кибератаки и други външни заплахи, насочени към САЩ.

8. Системата „Мъртва река” в Межгорье, Русия


Една от най-свръхсекретните и охранявани бази в Русия. Макар никъде да не е казано официално, според мнозина там е инсталирана система от ядрени ракети „Периметр“. Базата е построена през годините на Студената война като превенция и застраховка в случай на ядрена война.

Системата е напълно автономна и автоматична, направена така, че в случай на ядрен апокалипсис, дори цялото командване на СССР да е унищожено, тя позволява напълно автоматично изстрелване на ядрени ракети към САЩ.

Така на практика победител няма да има и взаимното унищожение е гарантирано. Базата се пази денонощно от 2 батальона войници.

7. Зона 51

Такава класация не би могла да мине без този обект. Слуховете, филмите и книгите, правени по Зона 51 са безчет. Обект на най-големите конспиративни теории в „зоната” едва ли ще намерите извънземни.

Всъщност, почти сигурно е, че американското правителство нарочно подстрекава всички тези слухове, за да може необезпокоявано да извършва всякакви, много по-реални, но и далеч по-плашещи, военни експерименти сред пустинята Невада.

И до днес, въпреки всичко изговорено и казано, никой не може да каже какво точно правят там. Факт е обаче, че Зона 51 остава едно от най-добре охраняваните и прикривани места на цялата планета.

Достъпът на стотици метри от базата е забранен, охраняван от сензори, мрежи и войници. Няма нито един документ или човек, който да потвърди официално съществуването на базата. Мястото е зачеркнато в Google Earth и дори въздушното пространство над зоната е затворено.

Базата е обявена за забранена зона и всички коли, които пътуват в близост биват зорко наблюдавани от военни постове по хълмовете. Съществуват пътни знаци, които предупреждават, че фотографирането е забранено и че използването на смъртоносно оръжие е разрешено по силата на акт от 1950 година за вътрешната сигурност. Там са се водили и ядрени опити.

Базата се намира в 51-ви квадрант на военно-въздушната база „Нелис“, оттам и името „Зона 51“. Все пак се знае, че сред основните дейности в зоната са проектиране, създаване на нови летателни апарати и пробни полети с тях, както и изучаване на чужди военни самолети, хеликоптери и оръжия. Именно от там идват и теориите и слуховете за извънземни.

6. Музей на китайския шпионаж в Джиангсу

Чували ли сте някоя страна да има музей на шпионажа? Всъщност няколко агенции имат свои подобни музеи, сред които ЦРУ, КГБ и други.

В китайския Джиангсу  могат да се видят пистолети, маскирани като червило, писалка или лула, вдлъбнати монети за укриване на документи, географски карти, скрити в тесте карти, фалшиви калкулатори, оборудвани с радиопредавател, класифицирани документи  и много други, като изкарани от филм за шпиони, изложени в 4 зали и датиращи от 1927 г. насам.

Всякакви предмети и документи, които китайските шпиони по цял свят за използвали. Достъпът до него е строго регулиран, а за чужденци е изрично забранен. Щом в музея се съхраняват невиждани и тайни шпионски и военни предмети, можете сами да предположите какви са системите му за сигурност.

5. Спасителният трезор в случай на апокалипсис


В трезорът, намиращ се на самотен остров в Северно море, се съхраняват над 250 млн. семена от различни растения, ДНК клетки на животни, специални лаборатории за възстановяване, препарати, книги и всичко друго, което би помогнало на расата ни да започне живота на Земята наново. Разбира се, трезорът е охраняван по възможно най-добрия начин не само против човешки атаки, но и срещу бедствия като топене на ледници, земетресения и т.н.

4. Бункерът на военновъздушните сили на САЩ

Построеният по времето на Студената война команден център в планината Чейни се смята за може би най-добре охраняването място на планетата. Той приютява командния център на американските военновъздушни сили.

Бункерът е издълбан дълбоко вътре в самата планина, обграден е от десетки метри и хиляди тонове гранит, вратите му са огромни и са направени от няколко метра непробиваема стомана. Построен е по такъв начин, че да може да издържи и на ядрена атака, и на електромагнитен импулс, който да навреди на компютрите му.


3. Федералния резерв в Ню Йорк

Смята се, че в него се съхранява 25% от световното злато. Трезорът се намира 50 метра под морското равнище и е охраняван от всички най-модерни системи за сигурност познати на човека.

Вратите му са огромни и непробиваеми, стените са така направени, че никой крадец или дори машина да не могат да проникнат през тях. Периметърът около банката е денонощно патрулиран от  десетки полицаи и служители на сигурността, въоръжени до зъби и с разрешение да стрелят в случай на опасност.

2. Крепостта за коли в Дерби, Англия


Най-сигурният автомобилен паркинг на планетата. Проектиран е от земеделски инженер, който се ядосал, когато колата му била разбита и ограбена. Представлява и изглежда буквално като крепост без излишни входове, изходи и изгледи.

Снабден е със сензори за движение, бетонени стени, 100% видеонаблюдение на периметъра, паник бутони, баркод сканиране, следене на всяко предвижване на автомобила. Побира 440 коли и в него се паркират предимно изключително скъпи превозни средства или коли с ценни багажи. Пребиваването в паркинга струва 30 долара на час.

1. Корейската демилитаризирана зона


Това безспорно е най-добре охраняваната граница в света. Дълга 156 километра и е пълна с противопехотни мини и бодлива тел. Охранява се и от севернокорейски, и от южнокорейски пехотинци.

Преминаването на границата означава почти сигурна моментална смърт. За да отиде в зоната обаче, всеки турист подписва декларация, в която се съобщава, че екскурзията ще включва навлизане във враждебна зона и има вероятност за наранявания или смърт, като резултат от вражески действия.

Материалното изражение на границата е 4-километрова буферна зона между двете страни. От скоро тя е привлекателно място за туристи, тъй като в продължение на десетки години е била необитавана от човешки крак, което прави флората и фауната там изключително добре развита.

Демилитаризираната зона и нейните околности приютяват 3000 растителни и животински вида, сред които видри, муфлони и кабарги, които са изчезнали от останалата част на южнокорейската територия.

- реклама -