Снимка: Pixabay

10 от най-добрите Коледни базари в Европа

По-малко от 90 дни остават до най- хубавото време от годината. Треската за подаръци вече завладява атмосферата, но между подготовката за празника хубаво е да отделим малко внимание на едни от най-добрите коледни базари и техните съкровища

Наближава времето на звънки коледни песни, безброй подаръци под елхата и препълнени трапези и стомаси. Освен у дома, тази атмосфера се пресъздава на множеството коледни базари, които се организират всяка година.

базари
Снимка: Pixabay

Ето 10 от най-забележителните:

  1. Прага – площад Вацлав

Площад Вацлав, именуван на св. Вацлав I, е централният площад в Прага, който помества едни от най-добрите празнични базари в Европа.

базари

В миналото се нарича Конски пазар, тъй като там са организирани пазари за животни. Днес мястото е обградено от ресторанти, луксозни хотели и магазини.

2. Унгария – за козуначено коминче

Кой не обича сладкиши? Но унгарците са вманиачени в тази идея. Специалитетът на коледните им базари е известното козуначено коминче Кюртош Колач (Kürtőskalács).

базари

То представлява тесто, навито около дървена ролка, поръсено със захар и канела и изпечено.

3. Лисабон – за Боло рей

За Коледа в Португалия приготвят прочутия Боло рей, познат още като Кейкът на краля. Боло рей има кръгла форма с дупка в средата – имитира кралска корона. В него се слагат различни плодове, както и бобено зърно. Според традицията, който намери бобчето, трябва да плати сладкиша следващата Коледа.

базари

Консумира се в дните между 25 декември и 6 януари, наричани „кралски дни“.

4. Дрезден – базарът „Щризелмаркт“

Неща, които германците обичат, са да печелят в игри, които харесвате; в такива, които не харесвате; празнични базари.

базари
Снимка: Pixabay

„Щризелмаркт“ съществува от 1434г, което го прави най-старият базар в Германия. Звездата тук е щоленът – фруктов хляб. Той е традиционен немски сладкиш.

5. Бирмингам – празничен базар „Франкфурт“

Коледният панаир „Франкфурт“ в Бирмингам е най-големият във Великобритания. Името му изобщо не е смущаващо, дори е доста популярно.

базари

Там хората може да избират измежду 200 щанда, осеяни със сирена, вурст и различни немски колбаси. Впечатление правят изящно изрисуваните порцеланови коледни играчки. Ароматът на греяно вино опиянява из целия базар.

6. Париж – Коледа в „Дефанс“

„Дефанс“ е бизнес район и модерен квартал в Париж. Коледният панаир заема огромна територия, а посетителите могат да вкусят от местните деликатеси като сирена,колбаси и различни шоколадови изкушения.

базари

Децата пък биха се загубили измежду щандовете с коледни играчки.

7. Виена

Във Виена се провеждат едни от най-красивите коледни пазари в цял свят. Най-големите от тях се разполагат на площада пред Кметството и в Шьонбрун.

базари

Докато най-малките се забавляват на ледените пързалки, възрастните могат да се насладят вкусни джинджифилови сладкиши и пунш, слушайки класически песни, изпълнявани на живо.

8. Мадрид, Испания

На Пласа Майор (Plaza Mayor) в Мадрид се провежда ежегоден коледен панаир. Испанци обръщат изключително внимание на украсата. Именно тя пленява гостите на панаира.

базари
Снимка: Pixabay

Пазарът се провежда от 1860 г. и днес помества около 100 щанда. Продължава до 6 януари, като през последния ден се организира невиждан парад от 7 000 коли, натоварени със сладки изкушения.

9. Брюж, Белгия – магията на Коледа

Именно атмосферата по Коледа превръща Брюж в магическо място. Старинни сгради, павирани улички и средновековни площади – идеалната обстановка за неповторим коледен панаир.

базари
Снимка: Pixabay

Красивите дървени къщички се организират около ледената площадка. Разбира се, на почит са изделията, направени от белгийски шоколад, а ръчно изработените украшения очакват да бъдат окачени на коледните елхи.

10. Берлин – неугасващата светлина

Базарът в Берлин се разполага пред двореца Шарлотенбург в западната част на града. Светлинната украса в Берлин е основна единица в подготовката за Коледните празници.

базари
Снимка: Pixabay

Освен традиционните немски предложения, хората могат да опитат горещи кестени, унгарски лангош (мекици с пюре от картоф) и палачинки. Много майстори предлагат посетителите да се впуснат в занаятите им.

базари
Снимка: Pixabay

Коледа е време за семейството. За пунш, курабийки и отворени подаръци. За неугасващи усмивки, любов и добрина в сърцата и радост в душите. 

- реклама -