СЗО, учебна година, начало, отговори, деца, мерки Закон за училищното и предучилищно образование, деца,

10 от любимите герои от детските книжки

 

„Един ден ще пораснеш толкова, че ще започнеш отново да четеш приказки.“ – това са думи на Клайв Стейпълс Луис, но с тях може да се съгласи почти всеки читател. Детските книжки носят специално очарование за всеки, който се докосне до тях, независимо от възрастта му.

Днес се спираме на някои от най-обичаните герои от книжките и това, което ги прави толкова специални, че да останат завинаги в сърцата ни.

 

Пипи Дългото чорапче

Кое дете не е искало да живее във Вила Вилекула заедно с щурата и забавна Пипи? Една от най-обичаните героини от детската литература и със сигурност единствената, която може да вдига кон с една ръка, е ненадминатата Пипи.

Всяко дете заслужава да се отдаде на забавното приключение от това да се забавлява с Пипилота, маймунката Господин Нилсон, Томи и Аника.

Мечо Пух и героите от Голямата гора

Над 97 години след публикуването на първата история за глуповатия, но очарователен Мечо Пух, книжките за приятелите от Голямата гора продължават да са обичани от деца от цял свят.

Независимо кой е любимецът ти – Ру, Тигър, Зайо, Прасчо или Мечо Пух – вероятно книжките на Ал. Милн попадат сред фаворитите ти.

 

Патиланците

Малко български автори пишат толкова увлекателни детски истории като Ран Босилек. Също както малко герои от книгите успяват да спечелят сърцата на толкова много деца като Патиланците.

Заразителните с хумора си писма до Смехурко правят първата среща с Патиланско царство незабравима за всеки малчуган.

 

Барбароните

Друга щура група от герои, любимци на малки и големи – Барбароните вече над 50 години радват децата.

Всеки от пъстрото семейство на Татко Барба, Мама Барба и техните седем деца се откроява по свой начин. И всеки от тях учи младите читатели на ценни уроци като добрина и щедрост.

Зайчето Питър

Зайчето Питър за първи път се появява в литературния свят преди 130 години, но до днес продължава да бъде обичан герой и да вдъхновява детски филми, игри и още и още нови истории.

Първоначално историята за палавото зайче е била написана от Биатрикс Потър за сина на гувернантката ѝ, като авторката сама нарисувала съпътстващите илюстрации. Десет години по-късно книгата е издадена и мигновено се разпродава, а до днес популярността ѝ не отминава.

Малкият принц

Тази история е като покана в една цяла нова планета, а срещата с „Малкият принц“ може да промени начина, по който всяко дете гледа на картинките на шапки… или на змиите боа.

А след като всички възрастни хора са били най-напред деца, тази книжка ще зарадва всеки – и малък, и голям.

Карлсон

Още един герой на Астрид Линдгрен печели любовта на вече няколко поколения деца със своите щури приключения – Карлсон, който живее на покрива.

Крилатите истории за Карлсон отвеждат въображението на децата на цялостно пътешествие, за да ги научат да мечтаят и да се забавляват безрезервно.

 

Питър Пан

Кое дете иска да порасне? Не и Питър Пан.

Още един любим герой пътува на крилата на мечтите, за да заведе децата до Приказна земя – там, където феите летят свободно, а малките момченца и момиченца завинаги остават безгрижни.

А понеже това е история за деца, които никога не порастват, няма ограничения за възрастта на хората, които могат да се насладят на класиката сред детските книжки.

 

Мечето Падингтън

Мече на гара „Падингтън“? Може да бъде само Мечето Падингтън. Обичаният от няколко поколения насам пътешественик идва от далечното Тъмно Перу, за да зарадва малките читатели с разкази за приключенията си.

Майкъл Бонд създава своя герой през 1958 година, а мечето с червената шапчица продължава да става все по-популярно с всеки изминал ден.

 

Том Сойер

Пакостливият герой на Марк Твен е любим на децата от всички части на света. И защо не би бил? Той е едновременно смел и хитър – разкрива убийства, приключенства из пещерите, открива съкровища, а дори и първата си любов.

Пропуснахме ли някой от любимите герои от детските книжки

- реклама -