Джо Байдън

10 неща, които задължително трябва да знаете за Джо Байдън

Ако бъде избран за президент наистина, Байдън ще бъде най-възрастния държавен глава, заставал начело на щатите. Към момента Джо Байдън е на 77 години. Някога обаче той е бил най-младия сенатор в САЩ – влиза в Сената само на 30, която е и минималната допустима възраст, разрешена от американската Конституция.

Джо Байдън е абсолютен трезвеник и напълно се е отказал от алкохола. По думите му в своето детство е видял ефектите от пиенето и опиатите и е решил, че трябва да се въздържа от тях.

„В семейството ми имаше достатъчно алкохолици“, споделя той през 2008-а. По-малкият син на кандидат-президента пет пъти е влизал в клиника за лечение на алкохолизъм и наркотици. Тръмп също твърди, че не пие след като е видял последиците при по-малкия му брат, който умира заради злоупотреби с алкохол.

Това е трети опит на Байдън да стане президент. Първият път е през 1987, когато се оттегля сам, след като е разкрито, че в негова реч са използвани цитати от британския лейбърист Нийл Кинок. Оказва се, че е излъгал, че е прародителите му са работили като миньори. Втория път беше през 2008-а, когато отпада във вътрешните избори на демократите в Айова. Малко след това Обама го кани за свой вицепрезидент.

сн. БГНЕС

Байдън е гласувал „за“ войната в Ирак през 2002. Той е бил в Белия дом когато Джордж Буш подписва резолюцията, която разрешава използването на военна сила срещу режима в Багдад. По-късно Джо Байдън заявява, че „гласуването му е била грешка“.

Обожава сладолед. Той дори споделя, че е пристрастен към сладкото изкушение: „Аз се казвам Джо Байдън и си падам по сладоледа. Не пия, не пуша, но ям много сладолед.“

През 1988 го отписват от живота и дори получава последно причастие от свещеник – причината спешна операция от мозъчна аневризма, чиито изход предполагаемо не е бил с добър изход. Възстановяването за дълго отвлича Байдън от сенатските му задължения.

Защо Байдън никога не работи на 18 декември?

На младини преживява огромна семейна трагедия: В автомобилна катастрофа загиват съпругата му Нейлия и невръстната им дъщеричка Наоми, а датата е 18 декември 1972. Синовете му Бо и Хънтър също са в колата, но оцеляват. По това време Байдън тъкмо е избран за сенатор, но разтърсен от трагедията планира да се оттегли, за да се грижи за децата си. Успяват да го откажат и в крайна сметка той полага сенаторската си клетва пред болничните легла на ранените си синове. През 2015 Байдън губи Бо – главен прокурор на щата Делауер, който умира от рак. По време на предизборната си кампания той редовно споменаваше паметта на починалия си син.

Като дете Джо Байдън страдал от заекване, заради което бил жертва на подигравки от връстниците му. Преодолял пелтеченето като рецитирал поезия пред огледалото дълги часове всеки ден.

сн. БГНЕС

Байдън се проваля на медицинските тестове за Виетнам. Той е разпределен да замине на война след като завършва право в Университета на Сиракуза. Фактът, че страда от астма обаче го прави негоден за военната служба.

- реклама -