забрани

10 неща, които са стриктно забранени в Китай

Китай е една от най-красивите и проспериращи държави в света. Зад Великата китайска стена обаче се случват някои неща, с които много от съвременните хора не биха могли да живеят. Колкото и невероятно да изглежда, Комунистическата партия в страната непрестанно въвежда нови забрани и ограничения, които правят живота на китайците крайно изолиран и контролиран.

Социалните мрежи

Китай забранява Фейсбук още през 2009-а година, след като започва да придобива огромна популярност. От тогава насам Марк Зукърбърг е ходил няколко пъти в страната, дори се е здрависвал с президента Си Дзинпин, но и това не отблокира мрежата. Китай има собствена социална мрежа, която има повече потребители дори от Фейсбук, но тя е силно контролирана и цензурирана. Същите ограничения важат и за Туитър и Инстаграм. В общи линии основната причина за забраната на социалните мрежи се смята, че е заради опасностите от организиране на протести и масово недоволство срещу властта. Но, също така изолирането на чуждите фирми дава възможност на китайските технологични компании да създават собствени платформи за комуникация и забавление, които да не пропагандират западния начин на живот.

Силна цензура върху онлайн съдържанието

Пекин непрестанно блокира все нови и нови уебстраници в интернет, в това число и такива с порнографско съдържание. Цензурата също така не позволява достъп до редица сайтове, които критикуват Комунистическата партия или в тях се съдържа информация за човешките права в Китай. Търсенето в онлайн търсачките също е цензурирано.

Забрана на филми и холивудски звезди

Китай разрешава само 34 чуждестранни филми да бъдат показвани в кината годишно, като често блокира много от холивудските блокбъстери. До зрителите стигат само одобрени ленти, от които са изрязани сцени, които представителите на комунистическата партия смятат за неподходящи. В страната нямат право да влизат Харисън Форд и Ричърд Гиър, които са изразявали подкрепа за независимостта на Тибет. Брад Пит не може да посещава Китай само заради участието му в „Седем години в Тибет“.

Цензура върху издаваните книги

Всяка книга, която излиза на китайския пазар трябва да бъде предварително одобрена и цензурирана от администрацията за преса и публикации. От страниците отпадат всякакви критики към партията, човешките права и темата Тибет. Също така никой няма право да пише за имотното и финансовото състояние на управниците. Разбира се авторите, които не искат да се съобразят с цензурата имат избор – да се лишат от пазар с 1.4 млрд. потенциални читатели. Според чужди медии, все пак нецензурирани книги в Китай има – те се внасят в страната нелегално и ако ви открият с такава вероятността повече близките ви да не ви видят е голяма.

Без хазарт

Китай е забранил казината още през 1949 година, въпреки, че много китайци имат уклон към игрите на щастието, които са били познати на хората в страната още преди хилядолетия. Днес единствените места, на които могат да правят залагания са двете държавни лотарии. Законите са толкова затегнати, че дори рекламата на казина от близките държави са забранени.

Многодетни семейства

През 1979 с решение на комунистическата партия е въведено ограничение, според което всяко семейство може да има само по едно дете. Причината е огромната популация на Китай и нейното непрестанно нарастване. През последните няколко години този режим е леко облекчен, като вече са разрешени две деца, но само ако един от родителите е бил единствено дете в своето семейство.

В Китай няма жасмин

Комунистическата партия истински се страхува от това малко, нежно цвете. След „Жасминовата революция“ в Тунис през 2011, правителството е въвело забрана на всичко, свързано с това растение. В Китай не само не можеш да продаваш или да държиш жасмин, но не можеш нито да пееш за него, дори и да произнасяш името му.

Алиса в страната на чудесата

Докато в САЩ книгата на Луис Карол е остро критикувана за подтикване към употреба на наркотици и политическа сатира, в Китай не харесват детската приказка защото в нея животните говорят. А когато животните говорят, това ги поставя на едно ниво по интелект с хората, което според властта в Пекин е неудачно.

И Мечо Пух е със забрана

След като анимационния герой е използван за серия мащабно разпространени мемета за президента Си Дзипин, Мечо Пух вече не е добре дошъл в Китай.

Всичко започнало заради посещение на държавния глава в САЩ и негова снимка с Барак Обама, на която те са оприличени на героите на Кристофър Робин.

Военните не могат да си хващат гадже онлайн

През 2010 е въведена рестрикция, която ограничава мъжете и жените в униформи от използването на интернет за търсене на партньори, приятели или работа. Военните също така нямат право да сърфират в интернет на обществени места, както и да си правят свои страници и блогове заради опасения от изтичане на тайни от китайската отбрана.

- реклама -