Chicago Bulls' Michael Jordan takes part in the NBA All-Star Slam Dunk contest in Seattle in this Feb. 7, 1987 photo. (AP Photo/Kirthmon Dozier)

10 неща, които не знаехте за Майкъл Джордан

Едва ли има човек на този свят, който да не знае кой е Майкъл Джордан. И до днес Въздушния е считан за най-великият баскетболист на всички времена, превръщайки се в абсолютна легенда с екипа на Чикаго Булс.

Дори и сега, когато активните му дни на спортист отдавна са приключили, Джордан успява да привлича силно внимание към себе си. Той е първият спортист, успял да стигне до богатство над един милиард долара, за което спомага бизнес нюхът му.

От спортна гледна точка, Майкъл Джордан е вдъхновение за хиляди млади баскетболисти по света. Включително и за такива, които вече са се превърнали в звезди. Ако днес вие сте фенове на имена като ЛеБрон Джеймс, Коби Брайънт или Стеф Къри, можете да сте сигурни, че те самите някога са били фенове на Майкъл Джордан.

Сега ще ви предложим десет факта за легендата на Чикаго Булс, които може би не сте знаели досега.

10. Джордан има страх от водата

Спомен от детството всява в Майкъл завинаги страх от водата. Когато бъдещият баскетболист е все още малко момче, той вижда как един от приятелите му губи живота си, удавяйки се. Това носи на Джордан фобия от водата.

Когато е на 11 години, самият Майкъл за малко не се удавя, докато е на бейзбол лагер. Това допринася още повече за фобията му.

9. Бил е женен два пъти и има пет деца

Майкъл Джордан е бил женен два пъти и има пет деца. С първата си съпруга Хуанита Ваной се развежда през 2006 година, като от нея той има три рожби – двама синове Джефри Майкъл и Маркъс, както и дъщеря на име Жасмин.

Впоследствие баскетболната звезда се жени за модела Ивет Прието през 2013 година, а от нея има две сладки близначки – Виктория и Изабел. За Джордан се знае, че той обожава семейството си и е добър баща.

8. Има татуировка на буквата „Омега“ на гърдите си

Както много други известни личности, а и обикновени хора, Майкъл Джордан също има татуировки. На гърдите си той е увековечил гръцката буква „Омега“. Този татус не се виждаше, когато Джордан играеше, за разлика от татуировките на много други играчи.

Татуировката на Джордан е израз на неговата принадлежност към братството Omega Psi Phi, за което се знае, че е първото афро-американско братство, основано в университет за чернокожи – Howard University.

7. Бащата на Джордан бе убит

През 1993 година Майкъл понася сериозен удар, след като баща му е застрелян в колата си, докато спи. Инцидентът оказва страхотно влияние върху баскетболната звезда. Скоро след това Джордан обявява, че се отказва от баскетбола, посочвайки именно случилото се с баща му за причина.

След като се завръща на игрището, през 1996 година той бе видян да плаче по време на Деня на бащата. През тази година Чикаго Булс печелят първата си титла, откакто бащата на Майкъл Джордан е убит.

6. Бил е пристрастен към хазарта

За суперзвездата на „биковете“ знаем, че е бил силно пристрастен към хазарта. В един момент проблемът става толкова сериозен, че в ранните часове на нощта, преди мачовете на Чикаго Булс, той все още е в казиното, за да залага. И макар сега Джордан да е изключително богат човек, преди време той дори е бил задлъжнял заради порока си.

 

5. Разводът му е един от най-скъпите в историята

През 2006 година Джордан се развежда с Хуанита Ваной, като тогава двамата са заедно от 17 години и имат три де

ца. Знае се, че разводът се случва по взаимно съгласие. Той също така е и ужасно скъп – Хуанита си тръгва със 168 милиона долара в банковата си сметка.

Поради това не е никак изненадващо, че когато впоследствие Джордан се жени за Ивет Прието, той я кара да подпише предбрачно споразумение.

4. Дарява първата си заплата във Вашингтон Уизърдс на жертвите от 11 септември

Случилото се на 11 септември 2001 година подтиква много популярни личности да покажат по-благородната си страна, помагайки на жертвите от атентатите. В това число влиза и Майкъл Джордан, който дарява първата си заплата от Вашингтон Уизърдс на каузата.

През 2001 година Въздушния прекратява оттеглянето си от спорта и подписва договор с „вълшебниците“ от столицата. Дарението му включва 100 000 долара за децата, загубили родителите си на 11 септември, както и 900 000 долара за други каузи, свързани със случилото се в Ню Йорк.

 

3. Той е първият спортист, станал милиардер

През месец юни 2014 година списание Forbes официално обявява, че Майкъл Джордан вече е милиардер.

И преди това се знаеше, че той е един от най-богатите спортисти, които светът някога е виждал. За това спомага договорът му със спортния концерн Nike, който му носи огромни приходи. Голфърът Тайгър Уудс е единственият друг спортист, успял да достигне подобни финансови висоти.

2. През 1990 година той носи №12 в един мач

Всички знаем, че №23 е запазената марка на Майкъл Джордан. Това е цифрата, която винаги ще свързваме с него. През 1990 година обаче той излиза на игрището с №12, а причината е повече от любопитна – някой успява да проникне в съблекалнята на Чикаго Булс и да се добере до екипа с №23 на Въздушния.

След паузата си, за да се пробва в бейзбола, Джордан се завръща на игрището с №45, тъй като №23 вече е оттеглен от употреба от „биковете“. Междувременно легенди от други спортове започват да носят №23 в почит на Джордан. Пример за това е футболната звезда Дейвид Бекъм.

1. Като бейзболист успява да направи три хоумрън-а

Периодът на Майкъл Джордан като бейзболист не е особено дълъг, като не можем и да кажем, че е кой знае колко успешен. Въпреки това, Въздушния успява да приключи бейзболната си авантюра с три записани хоумрън-а.

- реклама -