сгради

10 необикновенни сгради по света, които ще ви изумят

  1. Каменната къща, Португалия

Каса до Пенедо е „кацнала“ на един хълм в северна Португалия. Това архитектурно чудо прилича на къщичката на сем. Флинстоун от каменната ера. Изградена е от четири гигантски камъка, които играят ролята на основа, стени и покрив. Къщата е построена за две години от известен португалски архитект като вила за семейството му. Тя обаче придобива толкова голяма слава, че се налага не след дълго да се превърне в музей, поради огромния брой желаещи да я посетят.

2. Танцуващата сграда, Прага

При огромното разнообразие от готически сгради, Танцуващата къща е необичайна архитектурна гледка в чешката столица. Наричат я още „Фред и Джинджър“ и наистина наподобява танцуваща двойка. Двете сгради са направени така, че да се „прегръщат“. Архитектурният ансамбъл, който се ползва за офиси е дело на Владо Милунич и Франк Гери.

3. Музеят на съвременното изкуство в Бразилия

Тази сграда, чиято форма наподобява идваща от Космоса структура, удивително прилича на нашата чиния на Бузлуджа. Автор е архитекта Оскар Ниемей, който издигнал 16-метровия музей през 1996-та. Сградата се е превърнала в символ на град Нитерой и се използва за различни културни мероприятия, в това число и за модни ревюта под купола, чийто диаметър е 50 метра.

4. Каса Мила, Барселона

Дело на великия Гауди, тази сграда е известна още като Ла Педрера, което в превод означава каменоломна. Построена е за дом на индустриалеца Пере Мила и семейството му около 1910-та година. С характерната си вълнообразната сива каменна фасада, Каса Мила няма нито една права стена. Навремето си това е предизвиквало много подигравки, освен това комините по покрива и приличат на танцуващи зли вещици.

5. Кървавата къща, Полша

Тя изглежда като извадена от детска приказка или анимационно филмче. Тази сграда се намира в полския град с познатото ни име Сопот и е построена през 2003-та година. Създадена е в памет на популярен полски илюстратор на детски книжки. В сградата днес се помещава местния търговски център и офиси. Казват, че ако човек се взира дълго в къщата получава болки в очите.

6. Хабитат 67, Монреал

Това е жилищен комплекс, който сякаш е изграден от Лего. Това архитектурно чудо може и да ви изглежда нестабилно, но архитекта на Хабитат 67 Моше Сафдие обещава, че сградите са напълно сигурни и най-вече комфортни за живеене. Комплексът е създаден като главна атракция на Експо 67, провело се Монреал.

7. Горската спирала, Германия

Този необикновен архитектурен комплекс е завършен през 2000-ната година и се намира в град Дармщат. Негов автор е дизайнера Friedensreich Hundertwasser, който искал да създаде жилища от нов тип – със зелен покрив, върху който има малка горичка. В тази раздвижена сграда има 105 жилищни апартамента с гаражи, а на върха има кафене и бар. Сигурно е доста приятно да се отмаря върху подобен „горски покрив“.

8. Къщите „Кубове“, Ротердам

Кубическите къщи в Ротердам, Нидерландия са проектирани от Пит Блом. Те представляват кубове, разположени под различни ъгли върху шестоъгълни пилони, така че те приличат на дървета и като цяло да създават усещането за гора. Има 38 малки кубчета, а всички те са един куб – това е гениална идея!

9. Катедралата на Бразилия

Тази красива сграда е предназначена да бъде резиденция на Архидиоцеза на Бразилия. Дизайнерът Оскар Нимайер направи великолепната структура, използвайки 16 колони от бетон, всяка от които с тегло 90 тона! Това е невероятна сграда, изпълнена със светлина и създадена с най-голяма грижа към детайлите. Катедралата на Бразилия определено си заслужава да бъде видяна…

10. Националният център за сценични изкуства, Китай

Националният център за сценични изкуства на Китай прилича на огромно яйце, който е „полегнало“ в изкуствено езеро. Сградата, дело на Пол Андреу е строена 6 години и е завършена през 2007-ма. Изработена е изцяло от титан и стъкло.

- реклама -