Hand refilling the car with fuel at the refuel station, the concept of fuel energy

10 млн. лв. на ден от гориво: Защо е толкова скъпа цената? (Видео)

10 млн. лв. на ден от гориво: Защо е толкова скъпа цената? България купува уралски нефт, който за разлика от сорта Брент, поевтинява. Това обяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пред журналисти в парламента.

„Българската рафинерия работи с уралски нефт.

Цената му през последната 1 година няма изменение.  Няма изменение на цената на акцизите, нито на ДДС. А горивата са 1 лев по-скъпи. За последните 6 месеца цената на масовия бензин и дизел са скочили с 36 и 37%”, заяви Добрев.

Той показа данни на „Блумбърг”, според които от февруари уралският нефт е поевтинял и средната цена през май е била 78 долара на барел.

„След войната в Украйна уралският нефт е с 30% по евтин.

Питаме защо за последните 6 месеца бензинът и дизелът скочиха с 1 лев”, заяви Добрев.

„Защо купуваме евтин руски петрол, а плащаме скъп американски Брент? Това е разлика от 1 лев на литър. Някой ни дере и ги прибира в собствения си джоб”, заяви Добрев.

„Общата консумация в България на година е 3,5 милиарда. Всички ние купуваме на ден около 10 милиона литра. По 1 лев разлика – някой прибира по 10 милиона на ден. Управляващото мнозинство ни занимава с всичко друго, но не и с това какво се случва на пазара на горива”, каза Добрев.

Депутатът каза, че от ГЕРБ са предложили още миналата

седмица да се създаде комисия в НС, която да провери въпроса. Получили са подкрепа за това и от „Демократична България”. Внесена е била докладната. В петък е трябвало да влезе като първа точка създаването на такава комисия. „НЕ само, че не беше разгледана в петък, но я нямаше като точка в седмичната програма”, каза Добрев.

„Колективното обществено съзнание с вълнение следи

какво се случва в пленарна зала – дали ще има още политически мигранти. А какво се случва през това време – плаща всичко по-скъпо”, каза Томислав Дончев. „За правителството има само една тема – неговото собствено оцеляване”, коментира депутатът.

„Имам информация, че Асен Василев се е срещал 4 пъти с „Лукойл”. Горивата започнаха да скачат последните 6 месеца. Откога е това правителство? От 6 месеца. Среща се кабинетът с „Лукойл” и цената започва да расте. Едно производство в КЗК е дълго. Ако нямаше срещи на кабинета с „Лукойл”, нямаше да имаме съмнения.

Но има срещи, има лобизъм от страна на Асен Василев в ЕК

да продължим да купуваме руски петрол. За газа казваме: „В никакъв случай руски газ”. Защо? За да вкараме посредниците и да върви далаверата. 100 милиона само за месец май”, каза Добрев.

„Демократична България“ иска временна комисия за дейността на „Лукойл“

„Демократична България“ искат да се създаде временна парламентарна комисия за обследване дейността на „Лукойл“. Депутатите настояват за отстраняването на представителя на страната ни, предаде БГНЕС.

„Понеже освен за драми, са ни избрали да вършим и конкретна работа, опитваме се да работим по теми, свързани с енергетиката. Трябва да се овладеят цените на енергоносителите“, заяви председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов.

Снимка: БГНЕС„По отношение на цените на горивата днес не чухме нито едно смислена мярка. Правим 4 неща: законопроект за повече конкуренция. Второ- искаме комисия за „Лукойл“, искаме смяна на представителя на държавата. Искаме и смяната на КЗК – това е единственият орган, който може да разследва“, заяви Мартин Димитров. Цените на горивата няма да станат по-ниски с констатации, каза той.

„Предлагаме всеки складодържател на горива да декларира до 19 часа свободните си капацитети. На следващия ден да ги обяви на своята уеб страница. Това ще подобри достъпа“, коментира Димитров. Георги Ганев коментира изказването на Делян Добрев от по-рано, в което депутатът от ГЕРБ обвини управляващите, че крият истината за цените на горивата. „Що се отнася до изнесеното днес от господин Добрев, графиките трябва да се пратят в Комисията за защита на конкуренцията. Явно проблемът е липсата на конкурентен натиск“. 

- реклама -
error: Съдържанието е защитено