четка за зъби

10 млн. бактерии живеят в четката за зъби

Миенето на зъбите е основно в поддържането на хигиената на устната кухина. Въпреки това, ако мием зъбите си толкова често, колкото препоръчват специалистите – два пъти дневно, то четката ни „остарява“ твърде бързо.

Това никак не е добре, тъй като износените четки за зъби стават далеч по-малко ефективни в почистването и борбата с кариесите.

„Когато косъмчетата на четката изстънеят, те реално не могат да проникнат между зъбите. Така ефективността при миенето на зъбите спада“, обяснява д-р Джонатан Абенейм, зъболекар и преподавател в Нюйоркския университет.

Захабената четка за зъби може да се окаже проблем, но решението е просто – да я заменим с нова, категорични са специалистите.

Американската стоматологична асоциация препоръчва да сменяме четките си на максимум три до четири месеца. Ако сме били болни пък, периодът се скъсява.

Проучване, проведено от Университета в Манчестър, е установило, че в четката за зъби се съдържат най-малко 10 милиона бактерии, включително стафилококи и ешерихия коли.

В същото време, в устната кухина постоянно живеят между 100 и 200 вида бактерии, повечето от които пренасяме именно върху четката си за зъби.

- реклама -