София Лорен

10 любопитни факта за вечната жена – София Лорен

За София Лорен не е нужно да се разказва. Познават я в целия свят. Печелила е награди на всички престижни кинофестивали, а филмите й са част от историята на седмото изкуство. Била е секссимвол не само на родната й Италия, но и на целия свят. А, мнозина я наричат вечната жена. И има защо…

Представяме ви 10 факта за София Лорен, които ще ви помогнат по-добре да опознаете една от най-големите актриси на всички времена.

Израства в пълна мизерия

София Лорен е родена в Рим, но баща й Рикардо Шиколоне отказва да се ожени за майка ѝ Ромилда Вилани и я напуска по време на бременността. Бъдещата звезда прекарва детските си години в рибарско селище край Неапол, където живее при родителите на майка си – пианистка и неуспяла актриса. Годините са тежки и малката София израства в нищета.

За малко не била убита от шрапнел

Това се случило по време на Втората световна война. София била на 6 години, когато брадичката ѝ е пронизана от шрапнел по време на бомбардировка, докато тичала със семейството си към бомбоубежището.

Кариерата й започва като модел

На 15 години бъдещата актриса участва в конкурса за красота Мис Италия и заема втора позиция като подгласничка на победителката. Красотата на София обаче не остава незабелязана и получава оферти за рекламни фотосесии и участия в еротични филми. Заради нуждата от пари тя приема предложенията и следват години на малки роли в нискобюджетни продукции.

Не знае английски когато получава първата си роля в американски филм

Годината е 1951-ва, а лентата „Кво Вадис“. София Лорен играе малка роля като робиня под режисурата на Мервин Лерой. Поради факта, че не знае английски героинята й във филма няма реплики. По-късно разказва, че първите й учители по английски били Франк Синатра и Кари Грант, с които си партнира във филма „Гордост и страст“.

„Просто им казах, моля ви, помогнете ми защото аз не говоря английски. И те го направиха“, споделя София Лорен.

Прекарва целия си живот с голяма си любов

София Лорен среща Карло Понти още на конкурса Мис Италия. Тя е на 15, а той на 37 и вече е преуспяващ филмов продуцент и ключов играч в следвоенното европейско кино. Въпреки разликата в годините и близо една глава ръст, между тях пламва истинска обич и те се женят през 1957.

Тъй като Понти има брак с първата си съпруга Джулиана, италианската държава не признава брачния съюз със София Лорен, понеже разводите са забранени по онова време. Понти е решен да се ожени законно за Лорен и през 1965 получава развод от Джулиана във Франция и двамата с Лорен се бракосъчетават в Париж през 1966 година. Понти става не само неин съпруг, но и постоянен продуцент на филмите, в които участва. Някои от кинопродукциите са „Бокачо 70“, „Брак по италиански“, „Вчера, днес и утре“ и други. Двамата живеят заедно до смъртта му през 2007 година – цели 50 години. Имат двама синове.

Големият пробив идва с „Чочарка“

В лентата от 1960 година тя си партнира с Жан-Пол Белмондо. Изключителната изразителност на Лорен в този образ впечатляват не само журито на кинофестивала в Кан, което ѝ връчва наградата за най-добра актриса, но и членовете на Американската филмова академия, които ѝ присъждат „Оскар“ за най-добро изпълнение на главна роля. До този момент не е имало друг случай, в който престижното отличие в тази категория да спечели актриса от неанглоезичен филм. София Лорен има и още един „Оскар“ – получава го през 1991-ва година за цялостно творчество.

Снима се гола на 71

През 2007 година актрисата позира само по диамантени обици за календара на фирмата за гуми „Пирели“. София е взела решението да се разголи преди всичко заради известността на „Пирели“ и малкия тираж на календара – едва 400 броя, които се подаряват на важни клиенти.

Лежала е в затвора

Но, само 17 дни. Това се случва през 1982, когато е осъдена на 1 месец зад решетките затова, че е укрила данъци в по-ранните години на своята кариера.

Голямата муза на Dolce&Gabbana

Италианското фешън дуо не крие пристрастията си към София Лорен и нееднократно са споделяли, че модата им е вдъхновено именно от италианките като нея – пищни, вечно красиви и обаятелни, с маслинен тен и тънка талия. Актрисата не веднъж е участвала в техни реклами, има дори нейни парфюм и червило с марката Dolce&Gabbana.

Всяка година гори личния си дневник

София Лорен описва от детските си години ежедневието си в дневници. В края на всяка година обаче тя гори тефтерите със спомените си…

 

- реклама -