10 лекари 5 часа се бориха за живота на 5 г. дете, срязало си основна артерия при игра

Повече от 10 лекари от различни специалности се бориха за живота на 5-годишно момченце от Казанлък.
На 6 юни вечерта детето играело със сестричката си вкъщи. В играта си счупило стъклената част на интериорна врата. Парче стъкло попада в дясната ръка на детето.  Разкъсва основни връзки в областта на дланта и пръстите, включително и основна артерия, което предизвиква обилна кръвозагуба.

Линейка отвежда детето в Спешния кабинет на болница „Тракия“ в Стара Загора. Случаят е поет от съдовите хирурзи д-р Павел Атанасов и д-р Антон Елкин. Те успяват да спрат кръвозагубата и сформират мултидисциплинарен екип от лекари.

Имало е опасност детето да загуби не само ръката си, но и живота си. Оказало се, че една от основните артерии на ръката в областта на китката и дланта е напълно прерязана, както и един от важните нерви. Стъклото е прерязало и сухожилията на 3 от пръстите на ръката.

Медиците от болница „Тракия“ търсят съдействие от колегите си неврохирурзи от УМБАЛ „Проф.д-р Ст.Киркович“. Д-р Божидар Петров, д-р Иван Миндов и доц.д-р Стефан Вълканов успяват да възстановят прекъснатите нерви на детската ръка.

Медиците успяват да възстановят прекъсната артерия, зашити са и прекъснатите сухожилия в ставния апарат на ръката на детето.

Операция продължава 5 часа. Прогнозите са, че детето ще възстанови ръката си на 100%.

На петия ден след инцидента детето е изписано от отделението по „Съдова и ендоваскуларна хирургия“ на Болница „Тркия“. Двигателните способности на ръката са възстановени на 95%. Засегнатите пръсти имат нормална чувствителност, само палецът все още е с леки изтръпвания, но и това скоро ще отшуми, убедени са медиците.

- реклама -