10 интересни факти за Индия

Индия е страната на контрастите. Ако някога отидете там, може да бъдете потресени от бедността и гледките, които ще видите. От друга страна историята на Индия е толкова богата, че тя сама по себе си я прави изключително завладяваща.

1.В Индия са представени всички големи световни религии.

Въпреки, че 80 на сто от индийците са последователи на индуизма, страната е дом на голям брой от най-големите общности и религии по света. Християнски общности и църкви могат да бъдат намерени в Керала и Гоа. Юдаизмът във форт Кохи, в Керала. Също така, в различни региони на Индия съжителстват последователи на джайнизма, будизма, сикхизма и други религии.

2. В Индия са съсредоточени най-много от вегетарианците по света.

Около 20 до 40% от индийците са вегетарианци. Въпреки че не всички индуси са вегетарианци и не всички индийци са индуисти, вегетарианството е важна част от традиционните вярвания и нагласи на народа.

3. Тук можете да намерите странни и необичайни пощенски станции.

Индия има най-голямата пощенска система в света като някои пощенски станции са разположени на най-неочаквани и необичайни места. Така, в град Хейки в щата Химачал Прадеш се намира най-високият пощенски офисна 4440 м надморска височина. На езерото Дал в Кашмир може да се намери плаваща поща, а през 70-те години на миналия век някои градове са били оборудвани с мобилни камилски пощи.

4. Азиатски лъв

Азиатският лъв се среща само в Западна Индия. Азиатският лъв, известен също като Персийски лъв, някога е живял на територията на Близкия Изток и Индия. В момента той е застрашен вид и може да се срещне само в щата Гуджарат в резервата Гирском.

5. Индийският щат Утар Прадеш може да стане петото най-многолюдно населено място в света. 

Населението на щата Утар Прадеш е повече от 200 млн. души. Това са повече хора, отколкото живеещите в Япония, в Мексико или в Русия. Тук се намират Тадж Махал и Варанаси, както и много други атракции, включително и „мъртвият град“ на Фатехпур Сикри, природни резервати и др.

6. Кумбх Мела е най-голямото събиране на хора в света.

Това е ритуално индуско поклонение, което става все по-многолюдно с всяка година. То се провежда на всеки три години в един от градовете на Алахабад, Харидвар, Уджаин и Нашик, но това в Алахабад, което се провежда на всеки 12 години, е най-голямото и смятано за най-свещеното. През 2013 г. на фестивала присъстваха около 100 млн. души.

7. Многоженството

Най-многобройното семейство в света живее в четириетажна къща в Индия. Глава на семейството е Зиона Чана. Фамилията се състои от 181 членове – Зиона, 39 съпруги, 94 деца, 14 снахи и 33 внуци.

8. Тук се намира дърво с три хиляди корена

9.Ужасни железници

Всеки ден по железопътните пътища на Индия смъртта си намират по около 9 души. Индийската железопътна мрежа е най-голямата в света, но и една от най-претоварените.

10. Индия отдавна е център на модата.

От древни времена индийски тъкани са били продавани в цял свят и страната отдавна е известна като най-добрия производител на памук и коприна. Днес индийската модна индустрия е във възход и всяка седмица се провеждат модни дефилета в Делхи, Мумбай и Бангалор. Също така Индия пази много традиции, като например ръчното тъкане.

 

- реклама -