10 интересни факта за Занзибар

Занзибар не е известен само заради това, че българите напоследък го предпочитат за почивка и това, че там смятат, че коронавирусът не съществува. той е известен с много други неща.

1. Занзибар е известен с подправките си

Подправките са основна част от икономиката на Занзибар, затова и островите се наричат Spice Islands. Отглеждат се главно карамфил, индийско орехче, канела и черен пипер.

2. Фреди Меркюри е роден в Занзибар

Фреди Меркюри от групата Queen е роден в Занзибар през 1946 г. Рожденото му име е Фарук Булсара. Къщата, в която е живял в Стоун Таун, в момента е туристическа атракция. Има също и Freddie Mercury ресторант и магазин за сувенири.

3. На острова има редки животни

Занзибар е дом на red colobus monkey, Zanzibar servaline genet и Zanzibar leopard. Занзибарският червен колобус (red colobus monkey) е застрашен вид от изчезване и популацията му продължава да намалява. Тези невероятни примати могат да бъдат намерени в Резерват Йозани (Jozani Chwaka Bay National Park). Предполага се, че Занзибарският леопард (Zanzibar leopard) вероятно е изчезнал. Последно е забелязан такъв леопард през 2018 г., заснет на камера. Наскоро е открит нов подвид на Сервалова генета в Unguja – Zanzibar servaline genet. Това животно е заснето за първи път през 2003 г.

4. Занзибар има един национален парк

Резерватът Йозани (Jozani Chwaka Bay National Park) е едно от най-хубите места на острова и е единственият национален парк в Занзибар. Въпреки че е известен с Занзибарския червен колобус (red colobus monkey), в него могат да бъдат видени и много други животни. Например има повече от 50 вида пеперуди и 40 вида птици.

5. Суахили е основнит език

Суахили е официалният език на Занзибар, но голяма част от местните говорят арабски и английски. Суахили се говори основно в Източна Африка в страни като Кения, Танзания, Демократична Република Конго, Руанда и Уганда. Името „суахили“ идва от арабската дума sawahil, което се превежда като „крайбрежие“.

6. Най-много резбовани врати

Резбованите врати изобразяват културните корени на суахили. Такъв тип врати могат да бъдат намерени в много източноафрикански райони, но в Занзибар има най-много на брой.

7. Най-кратката война

Най-кратката война в историята е проведена в Занзибар. Англо-Занзибарската война на 27 август 1896 г. продължава 38 минути.

8. Prison Island не е затвор

Официалното име на оствова е Чангуу (Changuu Island), но хората го наричат Prison Island, заради старата му функция на затвор през 60-те на 1800 г. Островът се е превърнал в туристически курорт и на него има застрашени гигантски костенурки (Aldabra giant tortoises).
През 1919 г. британският губернатор на Сейшелите изпраща подарък от четири гигантски костенурки (Aldabra giant tortoises) от остров Алдабр. През 1955 г. броят на гигантските костенурки достига 200. Хората започват да ги крадат от острова и да ги продават в чужбина и така през 1996 г. има само седем костенурки. Правителството на Занзибар, със съдействието на World Animal Protection, построява голям комплекс за защита на животните и до 2000 г. броят им се възстановява до около 150.

9. 12 часа ден и 12 часа нощ през цялата година

Денонощието в Занзибар е разделено на 12 часа ден и 12 часа нощ, заради близостта му до Екватора. С няколко минути разлика, изгревът и залезът са по едно и също време през цялата година. Температурата през деня е около 28 и 32 градуса, а през нощта – между 20 и 25 градуса.

10. Занзибар е основна дестинация за гмуркане

Температурата на водата е подходяща, видимотта обикновено е отлична, теченията са слаби и има много цветни риби. Всичко това допринася за идеалното място за гмуркане за начинаещи и професионалисти.

- реклама -