Кръстникът
Снимка: IMDb

10 интересни факта за „Кръстникът“ – един от най-великите филми на всички времена

Култовият филм „Кръстникът“ оглави класацията на сп. „Емпайър“ за най-добрите филми на всички времена. Класацията беше обявена през 2017 г. след анкета сред 5000 кинолюбители.

Легендарният филм от 1972 г. с Ал Пачино и Марлон Брандо в главните роли
заема второто място в друга престижна класация – Топ 250 на IMDb. Първата позиция там е за „Изкуплението Шоушенк“, а третата – за „Кръстникът 2“.

Вижте 10 интересни факта за „Кръстникът“, които може би не знаете:

1. Емблематичната песен от филма не печели „Оскар“… защото е дисквалифицирана

Великата песен от саундтрака на филма е написана през 1972 г. Неин автор е италианският филмов композитор Нино Рота, а инструменталната ѝ версия става известна като „Любовната тема от „Кръстникът“. Нино Рота обаче използва комедиен вариант на тази песен още през 1958-а и затова музиката му е дисквалифицирана, след като вече е била номинирана за „Оскар“.

Година по-късно Нино Рота все пак печели най-престижното отличие за музиката към втората част на филма, въпреки че тази тема присъства и там. Песента се нарича Speak Softly, Love или Parla Piu’ Piano в италианския ѝ вариант.

2. Не искали Марлон Брандо за главната роля

Режисьорът Франсис Форд Копола бил категоричен кой трябва да изиграе ролята на Дон Корлеоне. От компанията „Парамаунт“ обаче не искали и да чуят за Марлон Брандо – по онова време голяма звезда със скандален имидж, силен сексуален нагон и няколко поредни провалени филма.

В крайна сметка Брандо дори се явява на кастинг за ролята, а идеите му за образа на Кръстника на мафията не оставят на „Парамаунт“ друг избор, освен да го наемат.

Снимка: IMDb

3. Главата на коня всъщност е истинска

Истински били и писъците на актьора Джон Марли… Става дума за една от най-запомнящите се сцени във филма – когато филмовият продуцент Джак Уолц се събужда и намира в леглото си отрязаната глава на любимия си кон.

Ужасът на Джон Марли е напълно автентичен, тъй като по време на репетициите той има до себе си изкуствена конска глава. Внезапно обаче на снимките Копола решава да сложи в леглото истинска глава на кон. Защитници на правата на животните организират протести след разгласяването на информацията за екстравагантния подход на режисьора.

4. А всъщност не искали и Копола за режисьор

И Франсис Форд Копола далеч не бил първият избор за режисьор на „Кръстникът“. От „Парамаунд“ първоначално отправят покана към италианеца Серджо Леоне, но той отхвърля предложението, за да работи по „Имало едно време в Америка“.

С филма отказват да се захванат общо 20 различни режисьори. Самият Копола също отказва. Неуспехът на последните му филми и нестабилните финансови постъпления обаче го карат да промени решението си. Той подписва договор за възнаграждение от 125 000 долара и 6% от брутните наеми.

5. Филмът е базиран на книга, която Копола нарича „евтин боклук“

В основата на „Кръстникът“ е едноименният роман на Марио Пузо. Пак той става съсценарист на филма, заедно с режисьора Франсис Форд Копола. Самият Копола намира творбата за пошла и търсеща сензация. Нарича я и „евтин боклук“.

През 1972 г. лентата има 10 номинации за „Оскар“ и печели 3 награди, както и 5 „Златни глобуса“. Вторият филм взима 6 „Оскара“ и 6 „Златни глобуса“. Третият има 7 номинации, но нито една награда.

6. Марлон Брандо почти не знае репликите си

Марлон Брандо бил известен с това, че не учел репликите си наизуст още от 1966 г. В свои интервюта години по-късно актьорът убедено твърди, че ако човек знае за какво е сцената, а след това прочете репликата от картите, които екипът поставял на всевъзможни места – стени, храсти, лампи и дори други актьори, той изглежда по-автентично за зрителя и създава у него впечатлението, че все едно героят наистина сега търси думите, които изрича.

Снимка: IMDb

7. От „Парамаунт“ не искали и Ал Пачино за ролята

Повечето актьори в „Кръстникът“ били неизвестни преди филма. Един от най-нехаресваните от продуцентите обаче бил именно Ал Пачино, когото постоянно искали да уволнят… до момента, в който видели сцената, в която Майкъл Корлеоне убива комисаря от полицията.

Самият Ал Пачино бойкотира церемонията по раздаването на „Оскарите“, тъй като е номиниран в категорията за „Поддържаща мъжка роля“. Той казва, че неговият герой има много повече реплики и екранно време от победителя за „Главна мъжка роля“ Марлон Брандо.

Снимка: IMDb

8. Робърт де Ниро е отхвърлен за ролята на Сони

Робърт де Ниро се явява на кастинг за ролята на Сони, но Франсис Форд Копола не го одобрява. По-късно обаче де Ниро се появява в образа на младия Вито Корлеоне в „Кръстникът 2“. Марлон Брандо и Робърт де Ниро са единствената двойка актьори, които са удостоени с „Оскар“ за ролите си на един и същ персонаж.

За участие във филма не били харесани още много велики актьори. Сред тях – Джак Никълсън, Уорън Бийти и Дъстин Хофман.

Снимка: IMDb

9. Думата „мафия“ не е използвана нито веднъж във филма

Невероятно, но факт. А причината за това е, че Копола се договаря с италиано-американската лига за граждански права. Оттам настояват думата да не се използва, за да не създава стереотипи за италианската общност в Америка.

В крайна сметка думата „мафиот“ се появява в заглавие от вестник във филма – „Мафиотът Бардзини е разпитван за война в подземния свят“.

10. „Дон“ изобщо не значи бос на мафията

Всеки един от петте лидери на фамилии в „Кръстникът“ се нарича дон в знак на уважение. Всъщност на италиански „дон“ значи „уважаеми чичо“. Авторът на книгата Марио Пузо просто си харесва думата и я поставя пред фамилията Корлеоне. По онова време обръщението „дон“ се поставяло само пред малкото име.

- реклама -