10-годишно дете почина в очакване на линейка, задавило се с пионка от „Не се сърди човече“

сблъсък катастрофа мост линейка

10-годишно дете от Ботунец е починало след задушаване, а линейката дошла чак след 45 минути

Момченцето си играело в дома си, когато глътнало пионка за „Не се сърди човече” и се задавило. Майка му го завела в спешния център в поликлиниката в „Ботунец”, но там нямало лекар.

По думите на близките имало само една медицинска сестра, която била нова.

Веднага се обадили на Спешна помощ, но линейката се забавила фатално, твърдят близки на починалото дете.

От Бърза помощ с друга версия

В 14.02 ч. по системата 112 при нас идва сигнал за 11-годишно момче, което най-вероятно е погълнало чуждо тяло, не може да диша и повръща кръв. Разговаряме с близките, снемаме всички данни, които ни подават, и в 14.03 ч. – тоест, на следващата минута, освобождаваме екип, който насочваме към адреса на детето. В 14.08 ч. – 6 минути, след като са ни повикали, се обаждат близки на детето, които отказват сигнала и казват, че ще го закарат в болнично заведение. В 14.16 ч. нашето медицинско лице във филиала ни в кв. „Ботунец“ се обажда и казва, че детето е закарано там. Не е закарано в болнично заведение, не е закарано дори и в поликлиниката, а в нашия филиал – защо там, аз не мога да кажа”. Това каза пред „Фокус“ говорителя на ЦСМП – София Катя Сунгарска.

По думите й детето е прието във филиала в много тежко състояние – с нисък пулс и посиняващо. След подаването на сигнала от там, линейката отново е насочена към Ботунец, като междувременно медицинското лице прави реанимационни действия, обдишва, подава кислород.

„Но, за съжаление, детето почива в много тежко състояние. В същото време завеждащият смяната тук, в града, насочва втора линейка натам. Двете линейки пристигат една след друга на мястото, но това, което ни казват колегите, е, че доста голяма група хора се е събрала около филиала. Наложи се да помолим полицията за помощ и тя организира кордон около филиала, защото имаше агресивно поведение“, обясни още Сунгарска.

Тя уточни, че всеки, който пожелае, може да види разпечатки на комуникацията със 112 и всичко, както следва по часове и минути.