Алабин

10 години след трагедията на „Алабин“ дадоха ход на делото за сградата-убиец (ВИДЕО)

10 години след трагедията на столичната ул. „Алабин“, при която загинаха две млади жени, беше даден ход на делото за сградата-убиец.

Софийският градски съд не откри процесуални пречки и най-после процесът може да започне по същество.

На заседанието днес присъстваха трима от общо четиримата обвиняеми по делото. В съдебната зала не се яви строителят Манчо Антонов.

Само един пожела да бъде изслушан – архитектът Николай Симеонов. Той обясни, че неговата фирма е имала договор с фирмата „Хрисома”, която е собственост на друг от обвиняемите – Георги Кирчев, собственик и на срутилата се сграда на „Алабин”.

Симеонов беше категоричен, че в деня на падането на сградата не е извършван никакъв демонтаж. Той обаче призна, че свалянето на мазилки от стените е било част от договора със строителната фирма ЕТ „Медия Манчо“ на другия от обвиняемите – строителя Манчо Антонов. Архитект Симеонов подчерта, че не е възлагал да бъдат премахвани носещи стени в сградата.

750 000 лева обезщетение искат родителите на двете момичета

Общо 750 000 лева обещетение поискаха родителите на загиналите Петрина и Деница. Майките на двете момичета разказаха, че строител им е разказал как е къртил носещи колони в деня на срутването. Неговите показания били записано на видеокасета и предадени на прокуратурата. Мъжът обаче започнал да се отмята от думите си, защото бил заплашван от охраната на собственика на сградата Георги Кирчев. Свидетелят Николай Стефанов е призован да даде показания на следващо заседание.

Кадри от заседанието вижте тук:

На предишното заседание на 7 юли съдът не даде ход на делото, тъй като един от частните обвинители Мариян Христов поиска служебен адвокат.

Двама прокурори са оказвали в миналото натиск да няма дело, обяви тогава Александрина Чемишева – майка на едно от загиналите момичета. “Самият срок доказва, че прокуратурата не е работила добре. Надявам се сега да се променят нещата”, добави Александрина. “Явно съдът защитава престъпниците в тази страна”, категорична беше тя.

Алабин

Обвиняемите

След дълго разследване като обвиняеми пред съда бяха изправени собственикът на сградата Георги Кирчев, който е управител на фирма „Хрисома“, инженер Петър Петров, който контролирал ремонта на сградата, Николай Симеонов – управител на „А3-Архитектура и изпълнение“ и строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ „Медия Манчо“.

5-етажната сграда в центъра на София се срути на 19 септември 2006 г. Под развалините в автомобила си тогава бяха затрупани 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова.

- реклама -