Бургас

10 г. след убийство при кражба на дамска чанта, МВР намери извършителя

Убийство от преди близо 10 години разкриха криминалисти на МВР-Пловдив. За разкриването на престъплението помогнаха служители от Главна дирекция „Национална полиция“ и Института по психология към МВР.

На 30 септември 2009 г. във Второ РУ в Пловдив било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител във връзка с грабеж на 52-годишна жена. При кражба на дамската й чанта жената била прободена с нож в тялото.

Няколко дни по-късно в резултата на получените наранявания тя починала в болница.

Наказателното производство било преобразувано от нанасяне на средна телесна повреда в непредумишлено убийство. Под наблюдение на Окръжна прокуратура-Пловдив разследването било възложено на отдел „Криминална полиция“ към МВР-Пловдив, а в комплекса от процесуално-следствените действия се включили колегите им от Второ РУ и Сектор „Базова научно-техническа лаборатория“, както и служители от отдел „Тежки престъпления“ при Главна дирекция „Национална полиция“.

В края на 2018 г. бил установен извършителят на грабежа. 32-годишният мъж бил тестван с детектор на лъжата в Института по психология на МВР. Това потвърдило данните, че той е прекият автор на престъплението.

На 22 май т.г., с постановление на Окръжната прокуратура, мъжът е привлечен като обвиняем, взета му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Работата на разследващите по цялостното документиране на случая и изясняване на всички факти и обстоятелства продължава.

- реклама -