ноември

10 филма, които да гледате през ноември – ТРЕЙЛЪРИ

Когато през ноември разходките навън стават все по-редки, идва времето да се настаним удобно в седалките на киното. Уютно, топло и с пуканки в ръка. Филмовите продуценти познават есенните навици на хората и тъкмо за това се ни осигурили истинско разнообразие на големия екран.

От новата анимация на Pixar до фаворити за награда „Оскар“, вижте какво да очаквате:

ноември

1. Call Me By Your Name

Романът на Андре Акиман от 2007-ма година се превърна в една от най-известните филмови адаптации на голям екран. Тимъти Шаламет, 21, е в ролята на млад мъж, който живее в Италия и има страстна връзка с по-възрастен от него изследовател, гостуващ им всяка година (Арми Хамър).

Режисьорът Лука Гуаданино е известен с интелектуалната чувственост, която внася в предишните си филми. Новата му продукция затвърждава тази репутация и е основен претендент за наградите на филмовата академия на САЩ.

Филмът излиза на 24-ти ноември в Съединените щати.

2. „Тор: Рагнарок“

Досега Тор е пренебрегван от „Киновселената на Марвел“. Въпреки че някои харесват първия филм на Кенет Брана (Тор: Богът на гръмотевицата), Крис Хемсуърт е засенчен от героя на Том Хидълстън – злодея Локи. Вторият филм – Тор: Светът на мрака, е обявен за най-лошия филм, издаван някога от Marvel Studios.

За да внесе нов живот на продукцията, Marvel назначават за режисьор новозеландския комедиен автор Тайка Уайтити. Той смята, че Хемсуърт показва „светлата страна“ на Тор, което е впечатляващо като се има предвид, че „ragnarok“ е старата норвежка дума за апокалипсис. Този път Тор се сблъсква с богинята на смъртта, изиграна от Кейт Бланшет.

Премиерата в САЩ е на 10-и октомври, а в България – на 27-ми октомври.

3. „Убийство в Ориент Експрес“ 

Всеки велик детектив се нуждае от напълно развита история. За Шерлок Холмс това е престъпният роман „Баскервилското куче“, за превзетия частен детектив на Агата Кристи пък – „Убийство в Ориент Експрес“ – история, в която кръвожаден злодей убива богат бизнесмен по време на пътуване с влак през Балканите. Дали всъщност това е истина?

През 1974-та година Синди Лъмет режисира филм, базиран на тази история. Актьорският състав е впечатляващ – Шон Конъри, Ингрид Бергман и Албърт Фини в ролята на детектив Еркюл Поаро.

Кенет Брана прави съвременна, бляскава екранизация на романа на Агата Кристи. Сред актьорите са звезди като Джони Деп, Дейзи Ридли, Мишел Пфайфър, Пенелопе Круз и Джуди Денч.

Има ли нещо ново, което да се извлече от тази история? Може би. Но дори и да няма, читателската публика на Агата Кристи вече тръпне в горещо очакване.

Премиера на продукцията във Великобритания е 3-ти ноември, а в България излиза на 10-и ноември.

4. „Тайната на Коко“

Pixar често очароват публиката с нещо ново и непознато. „Тайната на Коко“, режисиран от Лий Ънкрич („Играта на играчките 3“), е визуализиран около Деня на мъртвите (Dia de los Muertos).

Става дума за младо момче на име Мигел, чийто идол е великият китарист Ернесто де ла Круз, и желае да се научи да свири като него. Поне доколкото може. Затова той поема на трансформираща одисея в търсене на себе си. Отправя се към царството на мъртвите, където се надява да се срещне с отдавна починалия си идол и да вземе няколко урока за природата на креативността и оригиналността.

Премиерата на анимацията в САЩ е на 22-ри ноември, а в България – на 24-ти ноември.

5. „Телма“

Норвежкият режисьор Йоаким Триер създава амбициозни романтични драми за начина, по който хората живеят днес. Този път Триер се насочва в съвсем различна посока – ужас. „Телма“ е филм за млада жена, която се влюбва в друга жена, когато се премества в Осло, а страстта й отключва свръхестествени атаки.

Режисьорът се „рови“ дълбоко в чувствата на своите герои с емпатия. Макар филмът да се счита за свръхестествен ужас, няма да е изненада ако „Телма“ се окаже повече психологически.

Филмът излиза в САЩ на 10-и ноември, в България – на 15-ти декември.

6. „1945“

Какво би било за оцелелите от Холокоста да се завърнат в домовете си след края на Втората световна война? Освен отчаяното търсене, за да разберат съдбата на приятели, семейство и други близки, оцелелите трябва да се срещнат със съседите си, които не са евреи и нямат представа за тяхното мъчение.

Дори има възможност някои от тези съседи да са сътрудници на нацистите. Това е предпоставка за следвоенната драма на унгарския режисьор Ференц Тьорок, в която мъж, изповядващ православна вяра и неговият син се завръщат в селото си, след като оцеляват в лагерите. Съседите им ги посрещат с подозрение.

Премиерата в САЩ е на 1-ви ноември.

7. „Трофей“ 

Самата идея за лов е отблъскваща за много хора. Филмът на Кристина Клусиау и Шол Шварц е изпълнен с ужасяващи картини на разстреляни и изкормени животни и една сцена, в която е отрязан рогът на носорог. „Трофей“ със сигурност показва болката и страданието на ловуваните животни в Африка.

Но също така предполага, че ловът няма да спре, а регулираният лов е по-добър от бракониерството – и гарантира, че видът ще оцелее и няма да бъде застрашен от изчезване.

В крайна сметка филмът е за странната връзка между ловуването и опазването на дивата природа.

Излиза в САЩ на 8-ми септември, а премиерата във Великобритания е на 17-ти ноември.

8. „Падингтън 2“

Следващата година ще бъде 60-ата годишнина на любимата говореща мечка. За да отбележи случая, Пол Кинг, който през 2014-та година режисира „Падингтън“, се завръща с продължение.

Във време, когато дори детските забавления са пропити с мрак и насилие, този тип филми са необходимост. А какъв е сюжетът на филма? Нищо изненадващо, всъщност. Следвайки събитията от предишния филм, Падингтън удобно се разполага в дома на семейство Браун. Излизайки да купи книга за своята леля, мечето се озовава в редица странни ситуации.

Излиза във Великобритания на 10-и ноември, а в България – на 1-ви декември.

9. „Доброто време“

Последната роля на Робърт Патисън („Здрач“) във филма „Доброто време“ изглежда съвсем неразпознаваема. Той е банков крадец с руса коса, който се опитва да извърши перфектния обир в Ню Йорк, единствено за да помогне на малкия си брат (Бен Сафди), който има умствени проблеми и е арестуван за престъпление. Константин „Кони“ Никас (Патисън) използва парите, за да плати гаранцията му, но възникват много усложнения.

Освен че участва във филма, Бен Сафди е и негов режисьор заедно с брат си Джош Сафди. „Доброто време“ е избран да се състезава за „Златна палма“ в Кан.

Филмът излиза на 11-ти август в САЩ.

10. „Убийството на свещения елен“

Режисьорът на „Омарът“ от 2015-та година Йоргос Лантимос се завръща с трилъра „Убийството на свещения елен“.

Става дума за хирург (Колин Фарел) и неговата съпруга (Никол Кидман), която също е лекар. Хирургът Стивън се сприятелява с Мартин, младо момче без баща, решено да разкрие тайните на семейството, както и ужасна травма от миналото си.

Премиерата на продукцията в България се очаква на 3-ти ноември.

- реклама -