Уил Смит

10 факта за Уил Смит – вечно усмихнатото момче на Холивуд, което не остарява

Той е на 50 години, но бихте ли му дали тази възраст? Уил Смит е един от малкото хора, които са постигнали успехи в три от основните забавни индустрии – филмовата, телевизионната и музикалната.

Познат с неизменната си усмивка, той безспорно е една от най-позитивните знаменитости в Холивуд. В първите 20 години на кариерата си  залагаше предимно на комедиите и леките екшъни – да си спомним класиките „Лоши момчета“ и „Мъже в черно“. И макар в този период да играе и в „Обществен враг“ и „Денят на независимостта“, Уил Смит определено бе изградил образ на комедиант. И точно тогава ни удари в земята с драматичните си роли в „Али“, „Преследване на щастието“ и „Аз съм легенда“.

Днес е сочен за един от най-успелите и богати съвременни актьори. Ето и 10 факта за Уил Смит и неговата кариера.

Свежият принц от Бел Еър

Именно с този култов тийнейджърски сериал Уил пробива пред камерата. Там той играе ролята на млад баскетболист от Филаделфия, който е пратен да живее при богатите си роднини в Бел Еър. Сериалът продължава цели шест години, по време на които са излъчени 148 епизода.

И така до жури в Кан

През 2017-та Уил Смит е избран за жури на престижния филмов фестивал. Tам влиза в остър сблъсък с Педро Алмодовар, който също е част от оценяващите. Испанският режисьор настоява филмите на NETFLIX да бъдат дисквалифицирани, тъй като според него нямат място на фестивала, щом не са излезли на голям екран. Смит го контрира, че повечето филми стават истински известни едва когато минат през телевизията.

Има доста успешна музикална кариера

Макар отдавна да не е пускал свое парче, няма как да забравим някои от големите му хитове като „Man in Black“ oт едноименния филм „Мъже в черно“, „Gettin’ Jiggy Wit It“ и “Summertime”, за която Уил Смит дори спечели награда „Грами“.

Става милионер още преди да навърши пълнолетие

Това се случва благодарение на сензационния успех на първия му албум „Rock the House“, който излиза през 1987 и влиза в Топ 200 на Билборд. Само година по-късно става ясно, че дължи на хазната данъци, заради което властите му взимат 2.8 млн. долара.

Носил е ковчега на Мохамед Али

Уил Смит се превъплъти в Мохамед Али във филма на Майкъл Ман „Али“, който излезе през 2001 г. Тогава той става близък с легендарния боксьор, който почина преди три години. Заедно с него ковчегът бе носен и от Ленъкс Люис.

В „Лоши момчета“ го карал почти през цялото време на импровизации

Режисьорът Майкъл Бейл непрекъснато насърчавал Смит и Мартин Лорънс да импровизират по време на снимките на култовия филм. В следствие на което по-голямата част от забавните диалози между двете ченгета приятели са извън сценария и са измислени от самите тях. Накрая се наложило да изрежат кадрите, в които шегите минават границата на доброто възпитание.

Трябвало да изиграе Нео в Матрицата

Уил Смит обаче отказал ролята, която по-късно става емблематична за Киану Рийвс. Актьорът предпочел вместо това да участва в лентата „Този див, див запад“. Това ще признае години по-късно актьора, била най-голямата грешка, която е правил в кариерата си. Е, понякога всички ние не правим най-добрите избори, Уил…

Един от най-големите умници в Холивуд

През 2005 Уил Смит е включен на пето място в списъка с 50-те най-интелигентни звезди в Меката на киното. Актьорът може да нареди кубчето на Рубик точно за 55 секунди.

Има доста странно семейство

Уил Смит е омъжен повече от 20 години за актрисата Джейда Пинкет, като двамата твърдят, че имат „отворен брак“, в който никой не държи сметка на другия. Имат две деца – Джейдън и Уилоу, които са известни като най-екстравагантните деца на холивудски знаменитости. Самите те имат доста успешни кариери в музиката, киното, модата, а Уилоу дори пише книги. Освен това се говори, че цялата фамилия са последователи на сциентоложката религия.

Има култова реплика, която повтаря във всеки филм

И тя е „О, не по дяволите!“. Уил Смит признава, че я измислил за да подражава на Арнолд Шварценегер и неговата закана „I’ll be back!“.

 

- реклама -