сицилианската мафия

10 факта за сицилианската мафия, които може би не знаете

  1. Коза ностра, наричана също сицилианска мафия, е престъпна организация, възникнала в средата на 19 век в Сицилия и съществуваща до наши дни.
  2. Коза ностра е обединение на самостоятелни престъпни групи с обща организационна структура и кодекс на поведение, чиято основна дейност е рекетът.
  3. Всяка отделна група, наричана „фамилия“, контролира определена територия, обикновено град, село или квартал на по-големите градове.
  4. Коза Ностра наброява около 4000 души – основно от десетина фамилии. Италианската мафия обаче има безброй „сътрудници“ и се смята за една от най-коравите в света, която и днес действа на територията на САЩ, Франция, Германия, Белгия, Холандия.
  5. Всеки член преминава през „пробен период“, в който трябва да се докаже като качествен извършител на убийство.
  6. Основната част от приходите на мафията идват от търговията с кокаин и хероин и тясното сътрудничество с колумбийския наркокартел. Занимава се също с протекция и търговия с оръжия, като е и чест посредник и умиротворител в криминалния свят.
  7. Италианската мафия е известна и с огромното си икономическо влияние чрез корумпирането на политици и магистрати.
  8. Сицилианската мафия държи като цяло на семейството, а всеки в нея трябва да спазва законът „Омерта“ – да мълчи или ще умре.
  9. Когато начело на „Коза Ностра“ е кръстникът Салваторе Риина, групировката се намира в състояние на война с италианската държава. През май 1992 г. хората на Риина взривяват недалеч от Палермо автомобилът на прокурора Джовани Фалконе. В резултат на това загива прокурорът, неговата съпруга и трима телохранители. Два месеца по-късно е убит и новият прокурор Паоло Борселино. Неговият автомобил е взривен в Палермо. Тото Риина почина в затвора през ноември 2017 г. на възраст 87 години. Той излежаваше доживотна присъда.
  10. Според експерти днес Коза Ностра печели пари и от настаняването на мигранти, като получава финансиране от държавата.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -
error: Съдържанието е защитено