10 факта за Науру- най-малко посещаваната страна на земята с най-дебелите хора

Науру е малка островна държава в южната част на Тихия океан.  Населен от микронезийци и полинезийците преди 3000 години, най-отдалеченият остров в Пасифика става част от Германия през 1888 г., управляван е от Великобритания, Австралия и Нова Зеландия. Независима от 1967 г.

10 любопитни факта за Науру.

Вижте ги:

1. Малцина са стъпвали там

Освен английската кралица Елизабет Втора, която е посетила острова през 1982 г. като част от официална своя обиколка в региона, малцина хора на земята могат да се похвалят, че са стъпвали в Науру. Едва 200 туристи посещават страната годишно. Това е 0,0002% от световното население.

2. Това е най-малката островна нация в света

С размер само осем квадратни километра, Науру е по-голям от две други държави: Ватикана и Монако. Наистина няма място за много неща. Науру няма защитени територии, няма Световно наследство, няма реки и има едва 30 км пътища.

3. Но пък е най-затлъстялата нация в света

По данни на ЦРУ 71% от 10 000-те жители на Науру са със затлъстяване. Единствено Американската Самоа, неинкорпорирана територия на Съединените щати, я изпреварва, правейки Науру най-затлъстялата суверенна държава на планетата.

4. И е с с един от най-ниските БВП

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Науру е скромните 102 млн. долара, което не стига да се купят дори двама нови защитници на „Манчестър Юнайтед”, изчислява вестникът.

5. Но има жп линии

За страна, която има едва 30 км. асфалтов път, вероятно е похвално, че има и 3.9 км участък теснолинейна железопътна линия, построена през 1907 г. за транспортирането на изкопани фосфати, които са в основата на икономиката на острова от десетилетия насам.

Летището на Науру, сн. Wikipedia

6. Някога е била най-богатата страна в света

Фосфатните запаси на Науру са били толкова големи, че за кратък период през 60-те години на миналия век страната има най-висок БВП на глава от населението в света. Уви, тези резерви вече са до голяма степен изчерпани.

7. Островът е бил приятно място

Първият западняк, посетил Науру, е британският ловец на китове Джон Фърн, който пусна котва там през 1798 година. Той очевидно бил впечатлен от острова и го нарекъл „Приятният остров“. Островът е заобиколен от коралов риф, което не позволява да има пристанище, но го прави отлично място за гмуркане и шнорхелинг (въздействието на добива на фосфати обаче е изтребило голяма част от морския живот).

8. Но има и своята тъмна страна

В началото на века Науру е на ръба на фалита. Почти изцяло централната част на острова е опустошена от рудодобива и  той е почти неизползваем. Безработицата е била 90%. Процъфтяват корупцията и прането на пари. Промените в климата разрушават рибната промишленост. Затова, когато през 2001 г. австралийското правителство прави предложение да ползва територията на острова за бежански център срещу крупна сума, островитяните нямат особен избор, освен да приемат. Твърди се, че тук е място на големи зверства. Така че до 2008 г. и отново от 2012 г. Науру става печално известен като място за токсична имиграция от Австралия.

През 2015 г. страната забранява Facebook с  аргумента, че така ще защити местните жители от порнография, но според мнозина целта е да се намали политическото напрежение. Забраната бе вдигната по-рано тази седмица.

Чак през 2016 г. Науру отменя смъртното наказание. Все още то се прилага в 58 държави по света.

9. Повечето хора на острова говорят английски

Имайки предвид близките връзки с Австралия, Нова Зеландия и Великобритания, не е учудващо, че Науру е една от 45-те страни в света, където над половината население говори английски.

Официалният език все пак е науруанският – типичен тихоокеански език.

Парламентът на Науру – сн. Wikipedia

10. Страната няма армия

Науру е една от 16-те страни в света, които нямат своя армия. Австралия е поела задачата да отбранява острова, който има обаче полицейски служби.

- реклама -