10 факта за Наполеон

Наполеон е нямал и 35, когато на 18 май 1804 г. официално е обявен за император на Франция и коронован цели 7 месеца по-късно на 2 декември. Да си припомним някои любопитни факти за този знаменит мъж.

1. Едва не загива в търсене на Австралия

През 1785 г. Наполеон кандидатствал за участие в експедиция на френската корона под командването на Жан-Франсоа Гало, граф Лаперуз. Малко след избухването на Френската революция Лаперуз потегля на околосветско пътешествие с два кораба и 220 души екипаж. Пътешествениците ще преминат през Австралия, Соломоновите острови, Аляска и Калифорния. Наполеон, по това време юноша, е в списъците с кандидатите, но не го вземат, въпреки че е отличен математик и сред най-добрите стрелци във випуска си във Военната академия. Няколко години по-късно до Франция достига вестта, че двата кораба липсват. Вероятно са се разбили в коралов риф. От експедицията няма нито един оцелял.

2. Автор е на любовен роман

Година и нещо преди преврата, който го превръща в един от най-големите световни диктатори, Наполеон търси разтуха в изкуството. Той пише любовен роман. Ако не вярвате, може да си купите книгата “Клисон и Йожени” (Clisson et Eugenie) в Amazon за около 40 евроцента. Млад офицер се влюбва и се жени за момичето на мечтите си. Но дългът го зове. Младоженецът заминава на фронта. В това време булката се заиграва с негов приятел. Покрусен от изневярата, измаменият съпруг се впуска с отчаяна храброст в битката и загива от геройска смърт. Книгата е публикувана след смъртта на Наполеон, като части от нея са загубени.

3. Пее ужасно фалшиво

Много хора пеят фалшиво. Но повечето се въздържат да го вършат пред други хора. Френският император по цял ден си тананикал, с което нанасял тежки психически травми на околните. Липсвал му всякакъв слух, а и за да е пълна агонията, Бонапарт обикновено си мънкал под нос една и съща фраза. Той пеел така зле, че хората не можели да разпознаят въобще мелодията, освен ако към нея нямало и текст.

4. Има страх от котки и затворени врати

Големият генерал, император и диктатор се боял дори от сладки гальовни и мъркащи писанки. Фобията от котки се нарича айлурофобия. Другият му ужас били отворените врати. Всички новопоявили се били инструктирани как се влиза в стаята при Наполеон: отваряш съвсем тясна пролука и се прошмулваш през нея, като бързо затваряш.

5. Храни се в мълчание

Хранел се в пълна тишина – делово и експедитивно, все едно пие лекарство.

6. Той е бащата на съвременната консерва

Един от гениалните му ходове е, че въвел консервите във военните обози. Храната била транспортирана през цяла Европа и френската армия винаги била сита. С това било поставено началото на индустриалното консервиране.

7. Въвежда дясното пътно движение

Във Франция плебеите се движели отдясно на улицата, а аристократите – отляво. Непосредствено след Великата френска революция през 1789 г. аристократите се движели с тълпата от трудещи се, за да не се набиват много на очи. Лявата страна на тротоарите буквално опустяла. Яхнал вълната на промяната, Робеспиер узаконява този начин на движение, като нарежда и общественият транспорт да се движи вдясно. След него Наполеон въвежда френските стандарти във всички завладени територии, дори и в Египет. Както е известно, самият корсиканец бил левичар. Затова се е качвал на коня отдясно и провеждал атаките и битките си по дясното крило, като по този начин използвал ефекта на изненадата срещу противниците си.

8. Брайл преписал от него азбуката

Една от военните му хитрости била да разработи релефен точков код за писане, за да може военните на фронта да си предават съобщения в тъмното, без да вдигат никакъв шум. Системата се оказала трудна за ползване, та не била въведена в армията. Но след време едно 12-годишно сляпо момче на име Луис Брайл я изучило и разработило и сега незрящите хора си имат брайловата азбука.

9. Продал Луизиана на САЩ

За да се сдобие спешно със средства за военните си кампании, Наполеон предложил изгодна сделка на САЩ и те се съгласили. На 20 декември 1803 г. Щатите официално получават Ню Орлийнс и Луизиана, присъединявайки към територията си общо 2 144 476 кв. км. Цената на акър е ниска и удобна за САЩ – 3 цента, но общата крайна сума е голяма – 15 млн. долара, понеже САЩ плащат 11,25 млн. долара и опрощават дългове на стойност 3,75 млн.

10. Щипел хората

Когато не кротували, скрити по джобовете, ръцете му вършели безчинства. Наполеон бил сериен щипач на детски бузки и брадички, обичал да пощипва дамите по носовете и по страните, при това не бил никак нежен. Направо здравата стискал – чак на хората им се насълзявали очите.

 

- реклама -