10 факта за Дубай, които може би не знаете

Дубай е най-бързо растящият град в света. В края на 60-те е представлявал няколко сгради в пустинята, а днес, само 50 по-години по-късно, е огромен град с небостъргачи и развиващ едни от най-луксозните проекти в света.

Вижте няколко интересни факта за Дубай, които може би не знаете:

1. Престъпността е 0%

Градът се ръководи по стриктните мюсюлмански закони.

По-голямата част от населението са имигранти, които знаят, че за най-малкото провинение могат да бъдат арестувани и депортирани.

Шейх Мохамед бин Рашид Ак Мактум държи на реда и сигурността. Полицията има висок бюджет и може да видите полицейски коли, които струват колкото къщи – Ferrari за 500 000 долара, Lamborghinis за 400 000 долара и дори Ashton Martin за 1.79 млн. долара.

d9(38)2. 83% от населението са имигранти

Повечето от работниците, които строят небостъргачите на Дубай са дошли от Индия, Пакистан и Бангладеш. Те са около 50% от населението. Има още 23% работещи в Дубай, дошли от други държави.
Класовото разделение е огромно. Много от строителните работници живеят при ужасни условия и работят за мизерни надници.

3. В Дубай дълговете не се толерират

В Дубай не се допуска жителите да натрупват дълг.

Ако пропуснете задължения по кредитните си карти, може да ви депортират. Много новодошли работници се изкушават и живеят над възможностите си, в резултат на което, биват изпращани у дома преждевременно. Това е една от причините тук да има изоставени луксозни коли по паркингите – те най-вероятно принадлежат на чужденци, които не са успели да ги изплатят и са се върнали в родината си.

4. Всичко в Дубай трябва да бъде охлаждано

Ако не бяха модерните климатици, Дубай нямаше да може да се разраства сред пустинята. Температурите тук често достигат 45 градуса по Целзий. Хората в модерните офиси със стъклени фасади щяха да се изпържат, ако климатиците им не работеха нон-стоп.

Строителните инженери инсталират в сградите модерни вертикални охлаждащи системи, които ползват мощни помпи и разпръскват вода за охлаждане.

d6(46)5. Дубай е най-бързо растящият град в света

20% от всички строителни кранове в света в момента се намират в Дубай.

Метрото на Дубай бе завършено през 2009 година и има 42 станции. То бе построено за шокиращите 18 месеца!

6. В Дубай няма стандартна адресна система

Тъй като Дубай расте с ужасна скорост, няма стандартна адресна система.

Вместо адрес, на пощенските пратки има място за карта, или за описване на инструкции като „след бялата джамия тръгнете по първата пряка в ляво. Къщата е тази със златната врата“.

Чужденците, които пристигат в града, биват съветвани да носят карта, на която да покажат нагледно на таксиметровия шофьор къде искат да отидат.

d8(5)7. В Дубай се намира най-големият закрит ски комплекс

И другаде по света може да видите закрити ски съоръжения, но не от този размер. Площта на този ски парк е малко над 2000 кв. метра.

Построяването му е струвало 400 млн. долара. Строежът е продължил 5 години – от 2005 до 2010 г.

Има „планински” склон, висок 60 метра и 5 писти.

Тук има и стена за катерене и място за спускане с шейни.

8. Никъде в Дубай не извира натурална вода, годна както за пиене, така и за миене.

Питейната вода идва от преработващи заводи около града, а самата вода не е от най-полезните. Жителите на Дубай имат най-високото съдържание на въглерод в кръвта в света именно заради некачествената питейна вода. Освен с високото съдържание на  въглерод, дубайци могат да се похвалят и с най-скъпата питейна вода в света.

9. Извънбрачният секс е забранен

Да, това е престъпление, за което могат да ви арестуват и депортират. Освен това, са забранени неща като целувки и държане на ръце на обществено място. Имайте предвид, че в съда в Дубай думата на мъжа е по-силна от тази на жената. За това е изключително трудно да се подаде жалба за изнасилване – показаният на жената просто не биват зачитани.

d7(47)10. Надбягването на камили, яздени от роботи е популярен спорт

Така както в Европа гледат футбол, а в Канада хокей, дубайците гледат надбягване с камили. Камилите традиционно се яздят от деца (заради ниското им тегло), но това е поставило доста проблеми с нелегален трафик на деца (с цел използването им като жокеи). Решението, което се налага в последно време е камилите да бъдат яздени от малки роботи. Те струват между 300 и 10 000 долара.

- реклама -