10 000% надценка на водата! Фермери се хванаха за главата

Надценка от 10 000% на водата получават земеделски производители от МОСВ през „Напоителни системи“.

Тя стига с 10 000% надценка до крайния потребител, съобщи пред БНР Божидар Петков – председател на Българска асоциация на малинопроизводителите.

„В заповедта, само 15 дни преди крайния срок за сключване на договорите за сезон 2023 г., пише, че цената на водата на различните стъпала се увеличава от 20% до 300%.

Най-засегнатите райони, в които се отглеждат ягоди,

са именно в този диапазон, където увеличението е между 200% и 300% в сравнение с цените от 2022 г.“, обясни той.

„Този шок ни извежда от релси. Ако миналата година поливката на един декар земеделска земя за отглеждане на ягоди и малини е струвала в рамките на 80-120 лв., тази година при тези цени ще струва 780-800 лв., което обърква всички калкулации, планове, предварителни договори“, сподели фермерът.

Тази шокова надценка от 10 000% ни поставя в недоумение, посочи Петков и попита: „Как „нормалният бизнес“ може да работи в нива на надценки между 20% до 40%, а едно държавно предприятие да работи с надценка от 10 000%, което е 100 пъти увеличение?“

„Напоителни системи“ не стига, че е държавно предприятие, но е и монополист в по-голямата част от територията на Североизточна България, където подпочвените води са на 500-800 метра и на практика е невъзможно да има друг алтернативен източник, изтъкна той. По думите му това прави този район изключително чувствителен и зависим от „Напоителни системи“.

Веднага алармирахме министър Гечев и поискахме среща,

посочи Петков и добави, че е получил уверението на министъра за среща.

Тя ще се проведе в четвъртък в 13 часа в „Напоителни системи“ в София. На нея ще се направят изчисления и ще се търсят възможности за оптимизиране на цената на водата.

Ако няма положително развитие, в петък в района на Община Лозница сме подготвили голям протест на производители на плодове, зеленчуци и зърнени култури, предупреди още Божидар Петков.

 

- реклама -