мигранти

10 000 мигранти ще изкарат зимата у нас

Най-малко 10 000 мигранти ще изкарат зимата в България, ако мигрантският натиск от последните два месеца не намалее. Това сочи статистиката на МВР.

Към момента у нас се намират близо 8 000 чужденци. По-голямата част от тях са настанени в центровете на Държавната агенция за бежанците и Дирекция “Миграция” на МВР.

Само за периода 23-29 септември са установени нови 520 чужденци, които са проникнали в страната незаконно. Така общият брой на мигрантите за 2016 г. достига 14 656 лица.

Към края на септември бежанските центрове са пълни на 106%. При капацитет за настаняване от 5 190 лица, в тях се намират 5 509 души. 166% е заетостта на центровете на Дирекция “Миграция” на МВР. При капацитет от 940 души, под надзора на МВР се намират 1 561 чужденци. На външни адреси са настанени близо 300. Поне още толкова са мигрантите, които към момента се намират на българска територия, но все още не са установени.

България – крайна дестинация в ЕС?

Данните на службите сочат, че все по-трудно мигрантите успяват да напуснат България през българо-сръбската граница в посока Германия и други държави от Европейския съюз. Така страната ни се превръща в крайна дестинация на голяма част от афганистанските мъже, които са тръгнали в преследване на “европейската мечта”.

Междувременно статистиката показва, че българските власти успяват да изведат от страната все по-малко незаконно пребиваващи чужденци. Миналата седмица едва 16 чужденци са изведени от Дирекция “Миграция” на МВР.

От тази седмица вътрешното министерство е спряло да публикува справката с принудително върнатите мигранти от България в Турция на основание споразумението за реадмисия, съобщава БГНЕС. Това вероятно се дължи и на факта, че при поискано от българската страна връщане в Турция на 1 059 чужденци, южната ни съседка е приела едва 41 лица.

- реклама -